Аржентина стъпи на върха (снимки и видео)



27-11-2016 22:47 | Tennis24.bg

Станко Димов, пратеник на Tennis24.bg в Загреб

Аржентина е новият носител на трофея от Купа „Дейвис” - световно отборно първенство по тенис. На финала на надпреварата „гаучосите” победиха като гост Хърватия с 3:2 победи и така за първи път в историята си триумфираха в надпреварата.

Успехът в Загреб в последния мач на единично донесе Федерико Делбонис, който се наложи с 3:0 сета над ветерана Иво Карлович, в отделните части 6:3, 6:4, 6:2. Малко преди това Хуан Мартин Дел Потро осъществи паметен обрат от 0:2 до 3:2 сета в сблъсъка на първите ракети срещу Марин Чилич. С успеха днес Аржентина сложи край на серията от 4 последователни загуби във финали за Купа „Дейвис”. Освен това Аржентина става 15-ата нация, която печели отборния турнир.

Любопитен е фактът, че „гаучосите” триумфираха, след като записаха само победи като гост. През цялата година те играха далеч от дома, но на финала обстановката беше по-различна, тъй като в „Арена Загреб” присъстваха над 4 000 техни фенове, които създадоха уникална атмосфера.

Още един щрих от статистиката – едва за трети път отборът, който води с 2:1 победи преди неделните двубои, не печели трофея в Купа „Дейвис” (бел.а. -  данните са от въвеждането на Световната група през 1981 година). На два пъти това се случи на Франция, сега към „петлите” се присъединиха и „шахматистите”. За Хърватия това беше второ участие на финал и първа загуба в спора за трофея, след като през 2005-а година, водени от Марио Анчич, хърватите надвиха с 3:2 победи в Братислава домакина Словакия.

През трите дни на финала Аржентина беше подкрепяна на живо от футболната легенда Диего Марадона, който дори се сдоби с ракетата на Дел Потро, с която Кулата от Тандил изкова ключовата победа над Чилич.

ГАЛЕРИЯ ОТ ТРЕТИЯ ДЕН НА КУПА ДЕЙВИС ВИЖТЕ ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини