Как Дани от Венецуела възроди Григор



30-01-2017 10:46

Той не успя да направи кариера като тенисист, но е сред най-търсените треньори в света. Не са много хората, които го познават отблизо, а той не държи да е център на вниманието.

Дани от Венецуела. Бивш състезател, който възроди кариерата на Григор Димитров. С него най-добрият български тенисист отново играе страхотно, както обичат да го гледат феновете по цял свят. Печели титли и направи поредния си пробив в откритото на Австралия, където стигна втория полуфинал на турнир от “Големият шлем” в кариерата си.

Предишният бе на“Уимбълдън” през 2014 г. Валверду е роден на 17 март 1986 г. във Валенсия. Завършил е университета в Маями в САЩ с диплома по международен маркетинг и финанси. По време на следването си е капитан на отбора по тенис на университета. Стига до №1 на двойки и №3 поединично в колежанската ранглиста на САЩ. Бивш професионален тенисист, най-доброто му класиране е №727 в световната ранглиста индивидуално. С националния отбор на Венецуела има 8 мача в 6 срещи за купа “Дейвис”, сред които полуфинал в група I на зона Америка през 2005 г.

Даниел е бивш треньор на Анди Мъри. Двамата се запознават в академията “Санчес-Касал” в Барселона, където тренират. Тогава шотландецът е на 15 години, а двамата стават добри приятели. Валверду дори игра двойки с Мъри на легендарния турнир в Куинс (Лондон) през 2008 г. Дани продължава работата си и след привличането на Иван Лендъл в екипа на Анди. Венецуелецът дори е избран за старши треньор на мъжкия национален отбор на Великобритания за олимпиадата в Лондон през 2012 г., където Мъри стана шампион. Другите големи успехи на Дани като треньор са титлите на Анди от US Open през 2012 г. и “Уимбълдън” година по-късно.

След раздялата с Мъри през ноември 2014 г. Валверду работи с Томаш Бердих и чехът стига до №4 в света. Хуан Мартин дел Потро е с Дани на “Уимбълдън” миналата година, но не се стигна до дългосрочно партньорство, тъй като венецуелецът се бе преместил да живее в Цюрих, а симпатягата с прякор Кулата от Тандил искаше треньорът да е при него в Аржентина.

Григор и Дани започнаха работа на турнира от серията “Мастърс 1000” в Торонто. Преди това са имали разговор във Вашингтон. Димитров бе в един от най-тежките периоди в кариерата си, загуби почти спечеления финал в Истанбул, където стана известен с чупенето на ракети, и натрупа серия от 6 поредни мача без победа. Това доведе до раздяла с треньора Франко Давин, който бе в екип с Йохан Йортегрен от шведската академия Good to Great, където Григор изкара известно време, и със специалиста по физическа подготовка Себастиан Дюран.

На “Уимбълдън” Григор бе сам и по-късно обясни, че с Давин нещата не са се получили.

“Все пак знам да играя тенис. Чувствам се добре и съм щастлив. Почувствах, че е време за промяна, за нещо ново, което да ме върне в правия път. Искам да се развивам. Това е голямата ми цел. Но искам и да печеля мачове. Доволен съм от решението си”, каза тогава Григор, който и сега работи с Дюран (и с физиотерапевта Аздин Буснана). На 18 юли 2016 г. той изпадна до №40 в световната ранглиста и това бе най-ниското му класиране от февруари 2013 г.

Човекът, който май го вкара в правия път, се оказа Дани Валверду. И все пак защо южноамериканецът се съгласи да работи с тенисист, който смени толкова треньори?

“Защото вярвам в него. Той искаше да промени нещо в живота си, в своя тенис. Противно на първоначалното впечатление, което създава, той е невероятен боец. Учудих се, че често на тренировки се натоварва повече от планираното - и физически, и психически. Той е готов да приема предизвикателства. Всички от екипа го подкрепяме в това отношение. Аз съм негов треньор и работата ми е да му обясня какво е добре за него. Аз не съм човекът, който ще се бърка в личния му живот. Освен това с годините хората стават по-зрели”, коментира Дани за швейцарски вестник.

Важното е, че Григор отново изпитва удоволствие от играта и си върна желанието и усмивката, категорични са специалистите. Тиери ван Клемпут е треньор на белгиеца Давид Гофен, когото Димитров отнесе на Australian Open.

“Давид и Григор тренираха заедно през зимата. Познавам добре Григор. Обикновено той удря топката с всичка сила и често използва къси топки. Сега е различно. Той е променил отношението и стила си. Отново удря силно, но спазва съветите, които е получил. Това е резултат от работата му с новия треньор. Димитров е изключителен играч, който притежава скорост, техника и физика извън нормите. Отдавна предвидих, че той отново ще излезе на преден план”, признава Ван Клемпут.

И все пак най-важно е мнението на Дани. Само преди седмица той коментира какво се случва с Димитров.

“Григор показва желание да си научи урока. Той трябва да разбере, че не трябва да бъде тенисист, който само да впечатлява публиката с атрактивни удари. Преди всичко искам да призная, че българинът работи страшно много, откакто сме заедно. Изключително съм доволен от неговото отношение. Няма нужда да го карам да тренира. Той разбра, че ако полага максимални усилия, резултатите рано или късно ще дойдат. Влезе в топ 10 въпреки тежестта на големите очаквания към него. Работил съм с Мъри и Бердих, които определено са сред най-старателните в тренировките. Смятам, че и Григор показва желание да прави същото. Той притежава прекалено много оръжия и това понякога е вредно, защото е трудно да избереш подходящото на корта. Според мен трябва да се разчита на 3-4 силни страни. При Григор това са сервисът, форхендът и работата с краката. Ако успее да ги използва едновременно, той ще бъде опасен за всички.”

С Валверду край себе си българската звезда постигна първата си победа срещу носителя на 14 титли от “Големият шлем” Рафаел Надал след 7 поредни загуби - на четвъртфинала в Пекин. Дани определено говори с удоволствие за Димитров. Направи го неотдавна и в интервю на Иван Чешанков от Eurosport.

“Много добре познавах играта на Григор отпреди. Винаги съм го уважавал като тенисист, гледал съм го много пъти. Честно казано, няма нещо, което наистина да ме е изненадало, но най-голямо впечатление ми направиха неговият професионализъм и всеотдайността му. В това отношение той надмина очакванията ми. Обичам да сравнявам състезатели на върха на тяхната игра колко постоянни и последователни са. Григор не е бил толкова постоянен като Анди и Томаш, но работи точно върху това. Единственият начин да го постигнеш е да направиш тениса твой приоритет, да бъдеш 100% отдаден и съсредоточен върху спорта през цялата година.

Тенисът е много труден спорт и само това е начинът да стигнеш до върха и да се задържиш там”, каза Валверду.

Той е видял за първи път Григор в споменатата академия в Барселона, където талантът от Хасково изкара известно време. Първият мач при професионалистите на Димитров, който Дани е гледал, е срещу Надал в Ротердам през 2009 г., когато българинът взе сет.

Последните месеци показват, че Григор и мениджърският му екип май намериха подходящия човек. А националната еуфория след всеки успех на най-добрия ни тенисист се завръща. Е, има и хора, които чакат първия провал, за да изпълзят от дупките, но такъв е животът. И Григор го знае. Важното е да върви по своя път, защото отдавна се е превърнал в гордост и запазена марка на България.

Автор: Явор Геронтиев, “24 часа”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини