Анализатор: В мача Надал - Димитров всички са победители



28-01-2017 12:39 | Tennis24.bg

Полуфиналният шедьовър на Отритото първенство на Австралия между Григор Димитров и Рафаел Надал анализаторът д-р Крейг О‘Шенъси коментира в цифри епоса, който двамата сътвориха. Ето какво написа той:

 

365 точки. По една магична точка за всеки ден, за да се наслаждаваме до догодина. Благодаря ви за този подарък момчета!

 

Рафаел Надал победи Григор Димитров с 6:3, 5:7, 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4 след умопобъркващи 4 часа и 54 минути на корта. Мач, продължил все едно цяла година. И никой не искаше той да свършва.

Беше епичен сблъсък, в който по-лесно можеше да видим Димитров като победите. Българинът безспорно изигра мачът на живота си, но загуби. Трудна загуба. Истинска любов. Най-добрата позиция, от която да тръгне напред.

 

Статистиката зад блестящата победа на Надал е удивителна.

 

Преди всичко испанецът загуби рекорден брой точки от основната линия. Той спечели 46,7% (114/244) от ударите си от дъното на корта в мача. Димитров записа 43,5% въпреки че бекхендът му беше кралски. Надал загуби почти всички кратки разигравания с до 4 удара – 99 от 100. Той губеше и повечето средни разигравания от 5 до 8 удара – 48 срещу 54 в полза на българинът. Испанецът направи наполовина по-малко уинъри от съперника си – 45 срещу 79 на Димитров.

 

И въпреки това той спечели.

 

Част от спасението на Надал бяха отиграните топки на мрежата. При успешните си първи сервиси, Григор го убиваше, ако той останеше на основната линия – загуби 40 точки. Но ако завършваше на мрежата след сервиса си, спечели удивителните 19 от 21 точки.

 

Волетата му приближаваха вечерята. Вероятно австралийско барбекю.

 

Надал спечели впечатляващите 86% (25/29) от точките на мрежата. Беше правилното място. Но той просто не можеше да стига до там достатъчно често и лесно. 89% от точките бяха отиграни, докато Надал бе някъде около дъното на корта.

 

Това бе изключителен мач. Толкова много промени на момента, забележителни точки и шансове и за двамата. И точно, когато искаш да се фокусираш в ключовите моменти в мача, някой правеше нещо изненадващо и изключително.

 

Това беше най-добрата загуба в живота на Димитров. Той игра под светлините на прожекторите почти до 1 през нощта.

 

Димитров не спечели. Но всъщност е победител. Бекхендът му бе наистина стабилен. Той вкара толкова много бекхенди по дългия диагонал, че Надал сигурно се е чудел дали не играе срещу машина за топки, включена на двойна скорост.

 

Надал пласира няколко първи сервиса на форхенда на съперника си, но използва левичарските си трикове, с надеждата да отиде на бекхенда му с една ръка. Не му се отплати.

 

Надал сервира в дясната част на корта 41 пъти по централната линия, 15 – далеч встрани и 12 – в тялото. В лявата част на корта той сервира 42 пъти встрани,15 пъти в центъра и 10 пъти в тялото.

Представянето на Надал от основната линия беше изцяло диктувано от това как започва разиграването.

 

Когато връщаше първи сервис, Надал не беше убедителен от дъното -34 спечелени срещу 49 загубени точки. Но срещу втория сервис на Димитров Надал печелеше – 23 точки от основната линия, срещу загубени 22.

 

Но статистиката не е справедлива към мач като този. Да седиш в трибуните на „Род Лейвър Арина“ и да следиш действието на корта, да слушаш пулса на феновете, да наблюдаваш качеството на тениса… Това беше толкова специално!

 

Представете си как Димитров се обажда у дома и казва: „Загубих!“.

 

Хайде, де. Това просто не е честно!

 

Димитров спечели. Надал спечели. Всички на „Род Лейвър Арена“ спечелиха. Тези мачове издигат спорта. Те са дар, на който можем да се наслаждаваме всеки ден в годината.

Ексклузивно интервю с Григор Димитров можете да прочетете в новия брой на сп. "Спринт", който вече е на пазара в цялата страна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини