Григор: Дадох всичко от себе си на корта и съм горд



27-01-2017 17:43 | Tennis24.bg

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна драматично на полуфинала на Откритото първенство на Австралия. Той отстъпи в епичен двубой на Рафаел Надал с 3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6 след почти пет часа игра на "Род Лейвър Арина" в Мелбърн.Ето какво каза Димитров на пресконференцията след мача:


Как се чувстваш след този епичен мач?

Не е лесно да загубиш така мач.  Но съм щастлив за доста неща. Ще остана позитивно настроен, с вдигната глава.

Със сигурност Рафа заслужава много уважение. Той е такъв борец, такъв състезател. Същевременно за мен беше чест да играя такъв мач срещу него. Показа ми също, че съм на правилния път.

Опитвам се да приема всички позитиви от този месец в Австралия. Със сигурност ще гледам пак този мач и ще търся какво може да бъде направено по-добре.

Но мога да кажа едно: на корта дадох всичко от себе си. Гордея се с това. Гордея се с екипа си, с треньора си. С всички, които в този месец се грижиха за мен. Беше напрегнато. Сега може да си починем малко и да се върнем на работа.

 

Въпреки загубата, това ли е най-вълнуващият ти мач?

Да, бих го класирал като един от тези мачове. Всъщност за пръв път играя мач в повече от 4 часа и половина. Не помня да съм играл повече. Страхотно е. Беше толкова хубаво да съм част от това. За съжаление не свърши, както ми се искаше.

От друга страна – натрупах супер опит с играч като Рафа. И както казах – той показа истинското си лице.

 

Той каза, че се е почувствал уморен в петия сет. Ти изглеждаше свеж. Как му се противопостави физически?

Добър въпрос. Като цяло се чувствах добре. Дори в петия час имах много енергия. Това е добре за мен. Макар че беше късно през нощта, не ми се доспа, това е добър знак. Физически бях супер. Щастлив съм, че не получих крампи или нещо такова, както друг път срещу него.

Хубаво е, че съм добре физически. Усетих, че той забавяше темпото си на моменти. Той е толкова опитен играч, знае точно какво да направи в такива моменти. Това е ключът. Особено при двете точки за пробив, които имах в петия сет. При първата мислех, че мога да направя по-добър удар. А след това той мина в настъпление. Така правят великите, знаят кога е дошъл моментът. Той направи изключителен удар.

Но съм доволен от фитнеса си в момента.

 

Имаше три топки за пробив.

Преди това.

 

Не се ли чувстваш малко без късмет, когато загуби гейма с подаването си с помощта и на мрежата?

Ами това е тенисът. Не можеш да контролираш времето, вятъра, линиите. Случва се. Има поне 10 други неща, които можех да направя в сетовете, но не направих.

Няма какво повече да кажа. Опитах се да се концентрирам върху играта си и това, което правя на корта. Това е.

 

Какво е разочарованието сега в сравнение с това при загуби в миналото? Това, че беше близо, по-трудно ли го прави, или по-лесно?

Не мога да кажа. Да, разочарован съм, но не мога да правя някакви трагедии. Това е едва вторият ми полуфинал от Големия шлем. Ще градя върху това.

Ще гледам пак този мач. Ще видя какво е можело да бъде по-добре. Трябва да извлека всички позитиви от този мач.

Не искам да склоня глава и за секунда точно сега, особено, когато се чувствам добре. Състезавам се добре. Физически съм добре. Въпреки разочарованието, това ще ме подхрани, мисля, за следващите турнири.

Това, което ще е трудно в следващите 3-4 дни ще е да възприема случилото се и това: „Уха, бях наистина близо“. Трябва да го приема. И същевременно се радвам, че стигнах толкова далеч. Това е страхотно начало на годината. Не се случва толкова често да спечеля 10 мача поред.

Искам да си дам повече време, да се справя с това.

 

Без да гледаме ранглистата – къде мислиш, че си в момента? Топ 5, Топ 8?

Никога не съм бил фен на числата. Играта говори сама.

 

Миналата година го победи. Той вече е на над 30 години. Затрудни се. Играхте повече от 4 часа и половина. При 4:3 и 40:15, на пет точки от първия ти финал от Големия шлем той започна да прави страхотни удари. Очакваше ли това?

Разбира се. Така правят великите играчи.


А беше ли изненадан от това, до колко ти самият контролираш мача?

Не. Имах ясен план за мача. Знаех какво трябва да направя. Знаех, че и при него е така. Той промени начина си на игра срещу мен миналата година в Пекин. Смени малко сервиса си. Почувствах го.

Бях много концентриран върху моята си игра. Който и да е от другата страна на корта, си има своите оръжия. Аз също. Как ще си изиграем картите става ясно накрая.

 

Съперничеството между Надал и Федерер е едно от най-великите. Ти беше в позицията днес да промениш историята. Хрумна ли ти това? Мина ли ти през главата мисълта, че можеш да създадеш своя собствена история?

Че кой не иска да създаде история в спорт като този? Разбира се, всички сега ще гледат финала. Аз със сигурност ще го гледам.

Това е удивително. За спорта ни – също. Но по време на мача никой не мисли за такива неща. Аз бях фокусиран върху това, което правя. Това правих през целия месец.

 

Играчите не обичат да правят прогнози, но все пак – кой е фаворит – Федерер или Надал?

Виждали сме всякакви сценарии в миналото, когато двамата играят. Не ми е работа на мен да коментирам. Знам просто, че двама от най-великите тенисисти в историята ще се изправят в неделя един срещу друг. И ще е луд и велик мач.

 

Чувстваш ли се различно от Уимбълдън 2014 г., когато пак игра полуфинал?

Подобно е. Не бях толкова нервен днес. Бях много нервен около сет и половина на Уимбълдън. Просто бях нервен. Днес се събудих с мисълта: „Ок, още един мач, човече. Стъпка по стъпка.“ Това ми говори и треньорът ми Даниел. Опитваме се да правим това всеки ден.

Мисля, че ако се целиш по-високо и очакваш повече от себе си, не можеш да си позволиш да гледаш така на нещата.

 

Не си фен на статистиката, но губил ли си мач със 79 уинъра?

Не гледам статистиката, така че не мога да отговоря.

 

Ексклузивно интервю с Григор Димитров можете да прочетете в новия брой на сп. "Спринт", който вече е на пазара в цялата страна.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини