Григор Димитров - в Топ 3 на възходите в Мeлбърн



Григор Димитров - в Топ 3 на възходите в Мeлбърн
Свързани новини
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
29-01-2017 16:54 | Tennis24.bg

„Представяхте ли си го така?“, бихме казали, цитирайки Мортимър Снърд. Откритото първенство на Австралия завърши. Барабани бият… Но не сме ли виждали това? Девет финала между двата от Големия шлем… Това вече е в историята.  Какво още се случи в Мелбърн?


Възходите

 

Завръщането на Роджър

Е, няма как да не го отбележим. Роджър и Рафа. Завръщането на двамата и маршът им към финала изглеждаше невъзможно преди две седмици. Двамата показаха, че са истински шампиони. Роджър призна, че се е почувствал късметлия, че е стигнал до четвъртфиналите, дори до четвъртия кръг и че това щяло да бъде достатъчно за завръщането му. Но след кротък старт в турнира, Роджър надяна екипа си на Мощния Фед, онзи, който му вдъхва суперсили. Той напълно унищожи Томаш Бердих в третия кръг и прелетя до финала. И там, в драма и във вълнуващ мач, спечели 18-тата си титла от Големия шлем. Факт, който разплака големия шампион.

 

… и Рафа

Испанецът стартира по-уверен, но знаеше, че въпреки всичко спечелването на трофея може би е твърде голям залък след четири месеца извън кортовете заради контузия в китката. Но кръг след кръг бруталният му форхенд ставаше все по-унищожителен и старият Рафа се показа отново. Той се появи и явно беше дошъл да побеждава. Самочувствието му не бе пострадало и на йота, както и формата му. Начинът, по който измъкна победата от Григор Димитров в пет часов маратон остави всички без дъх и бе върхът на Рафа.

 

Григор Димитров

От толкова дълго време той бе смятан за тенисиста на бъдещето. И ако някога това му е тежало, то е било от прякора му. А след това решиха, че е бил заблуда. По блестящ начин той се изкачи до Топ 10 преди три години, но не знаеше какво да прави там. Но сега, работейки с Дани Валверду, 25-годишният Григор успя да изостри талантите си, да канализира волята си да се забавлява и да я гарнира с уникални уинъри, а освен това овладя темперамента си. По-спокоен на корта, по-контролиращ и отработващ точките си и много, много по-здрав физически. Той е готов да предизвика големите момчета на върха. Попитайте Рафа доколко Димитров е готов да атакува върха, ако не вярвате.

 

Александър Зверев

Не, той не е новият Борис Бекер. Той е настоящият Саша Зверев. Той отхвърля постоянните сравнения с германската легенда. На 19-годишна възраст има две участия в трети кръг от Големия шлем и заради това смята, че не е достоен за съпоставки с Великия Борис. Но начинът, по който той игра срещу Надал в третия кръг тук, начинът, по който стигна до пет сета, по който се бори до последната точка, доказа, че неговият ден ще дойде. И то скоро. С малко повече опит и малко повече мускули Саша ще започне да пише своя собствена легенда.

 

Възрастта е просто цифри

От 128 души в мъжката схема, 46 бяха над 30-годишна възраст. И двамата финалисти са на над 30 години. Да, тези двамата са истински легенди, но останалите също оставиха своя белег върху турнира. Денис Истомин е пътеводната светлина сред тях, с отстраняването на Новак Джокович – защитаващия титлата си шесткратен шампион. Класиран номер 117 в света, той се нуждаеше от уайлд кард, но победи бившия номер 1. След това изигра нов победен петсетов маратон срещу Пабло Карено Буста. Както Серина Уилямс каза: „30 е новото 10“.

 

Провалите

 

Новак Джокович

Той пристигна в Мелбърн като човекът, който ще се бори да си върне статута на номер 1 в света от Анди Мъри. Той спечели титлата в Доха и изглеждаше, че е натиснал бутона за презареждане след слабия завършек на 2016 година. На хартия той беше фаворитът. Но стана ясно, че няма да видим типичната игра на Джокович. Пасивен, летаргичен и без сила и концентрация – онези неща, които го направиха непобедим до „Ролан Гарос“ миналата година. Но Ноле бе повален от Денис Истомин във втори кръг.

 

Анди Мъри

Новоообявеният за рицар британец от скоро е номер 1 на планетата. Той бе номер 1 в схемата и трябваше да го докаже още при стъпването си в Австралия. Но още в първия кръг не изглеждаше убедителен. Премина три кръга, но определено не бе недосегаемия Мъри, който в последните шест месеца спечели 50 мача и загуби 3. Миша Зверев бе в светлините на прожекторите с магията си сервис-воле и го отстрани в четвъртия кръг.

 

Милош Раонич

Ако има някой, който да е имал предначертан успех, това е Милош. Всяка малка частичка от живота му е била анализирана и оформена, за да бъде той по-добър играч. И с този силен сервис и желание да се развие в по-добър играч, вероятно – в най-добрия на света. Но така и не може да надскочи гена си – 196 см, 98 кг не са лесни за владеене. Може би е твърде голям, за да издържи такова напрежение върху ставите и мускулите. Това обяснява и постоянните травми. И загубата му срещу Надал в четвъртфиналите.

 

Бъдещето на Австралия?

Когато скандалджиите Бърнард Томич, Ник Кириос и Танаси Кокинакис се появиха в Тура, очите на австралийците светнаха. Бяха се появили трима потенциални шампиони. И още в края на първата седмица в Мелбърн от тях нямаше и следа. Кириос отпадна във втория кръг, Томич – в третия, а Кокинакис така и не стигна до турнира след поредната контузия.

 

Американската мечта

Общ брой на американците в първи кръг – 14. Общ брой на американците в трети кръг – 2. И двамата отпаднаха в този кръг. Достатъчно!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини