Луксът да имаш Григор Димитров



28-01-2017 16:07

На 27 януари 2017 г. се случи нещо, което на бяхме виждали скоро в България. Животът спря. Държавата престана да работи и “влезе в телевизора”. От сутринта до вечерта бушуваха страсти и емоции.  Целият ден го писахме “ден на майстора”, както се изрази коментаторът по “Евроспорт” Йордан Божинов.
 
Заради майстора Григор Димитров. Беше си неговия ден, независимо че свърши не така, както искахме и както Григор заслужаваше.
 
Ако сте по-малки и не сте преживявали лятото на 1994 г., 27 януари може да ви подскаже какво се случваше в България тогава.
 
Имало е и други моменти, в които държавата пулсираше със спорта от 94-та до днес - футболни, волейболни и при предишния полуфинал на Григор в турнир от Големия шлем - на “Уимбълдън” през 2014 г. Но не могат да се сравняват с психозата “27 януари”.
 
Разбира се, имаме и други големи спортисти за възхищение, няма да ги изреждам сега, защото ще пропусна някого. Като например биатлонистите Владимир Илиев и Красимир Анев, които направиха януари още по-хубав за българския спорт.
 
Но след като Димитър Бербатов реално е извън голямата игра, Григор Димитров е последният наш спортист наистина на глобално ниво. Тези дни половината свят говори за него. С възхита.
 
Затова Григор Димитров трябва да служи за пример на всички млади спортисти в България, независимо с какво се занимават. Имайте предвид, че преди Гришо България нямаше следи в елита на мъжкия тенис. За кратко, преди доста години, Орлин Станойчев влезе в топ 100. И това беше.
 
Поради което трябва да ценим постиженията на първата ни ракета и да си даваме сметка, че тенисът и изключително конкурентен спорт, в който всяка година излизат нови и нови таланти. Повечето от тях са от страни с по-добри условия, по-голяма конкуренция и по-добри традииции в тениса. Страни, в които държавата полага повече грижи за спорта.
 
Един прост пример - освен Новак Джокович, Сърбия има още 2-ма тенисисти в топ 100. Освен Марин Чилич, хърватите също са още двама. Спирам дотук.

А Григор Димитров поставя България на картата в може би най-популярния и велик индивидуален спорт. Той и Цвети Пиронкова. В една “лига” с величия и световни икони като Роджър Федерер, Новак Джокович, Рафа Надал, Анди Мъри…
 
Григор Димитров е млад, красив, талантлив, богат и прочут. Той не се забърква в скандали извън корта, не е хващан с допинг и не е от “онзи списък”, спортистите в който вземат забранени препарати с позволение “отгоре”. Вписва се идеално в спорт, в който добрите обноски и джентълменството са в основите на традицията му.
 
Но примерът не е само заради това. Далеч не.
 
Григор Димитров може и трябва да е модел за подражание, защото се завръща сред най-големите след две години, в които кариерата му вървеше повече надолу. Нали сте чували приказката, че важни са не паданията, а ставанията. Това да се изправяш и да продължаваш напред.
 
Още от малък трябваше да носи непоносим товар със сравнението “бейби Федерер”. Цялата тенис общност го натовари с огромни очаквания и срокове. Много българи се отрекоха от него. Да, не е перфектен, допускал е и грешки, вероятно е носил разочарования. Но нека всеки се замисли дали в това, което прави, има постиженията на Григор. И дали не греши. Всеки път ли се представя на нивото на очакванията?
 
Григор Димитров игра като лъв срещу спортно величие като Рафаел Надал. Той не се предаде до самия край, а победата бе решена от милиметри и стотни. От по-големия опит в такива битки.
 
Ако всички българи и най-вече по-младите, онези, които мечтаят да са като Григор Димитров, се изправят по този начин и оставят сърцето си в работата или на спортната арена, е, тогава ще е друго.
 
Ще дойдат времена, в които с право ще можем да изискваме повече. И ще имаме повече.

Автор: Валентин Маринов, Viasport.bg

Ексклузивно интервю с Григор Димитров можете да прочетете в новия брой на сп. "Спринт", който вече е на пазара в цялата страна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини