Григор Димитров: Готов съм да измина целия път!



25-01-2017 12:00 | Tennis24.bg

Григор Димитров записа един от най-големите успехи в кариерата си. Българинът победи Давид Гофен с 6:3, 6:2, 6:4 и се класира на полуфинал на Откритото първенство на Австралия. Това му отрежда 12-ото място в класацията на АТР с актив от 2765 точки. Димитров изпревари Жо-Вилфред Цонга и Ник Кириос.

 

Ето какво каза Григор Димитров на пресконференцията след успеха си:


Мислиш ли, че беше набрал инерция след първите четири мача?

Не, абсолютно не. Знаех, че Давид ще се бори до края. Мисля, че първите 4-5 гейма беше здрава битка и от двете страни на мрежата. Опитвах се да намеря правилния ритъм.

Условията днес бяха малко тежки. От едната страна беше малко ветровито. Трябваше да налучкам своето движение по корта. Имаше няколко детайла, които трябваше да изчистя в движение.

След първия сет се почувствах по-добре, със сигурност. След това почувствах, че контролирам мача.

 

Имаше период в средата на миналата година, когато имаше спад в играта ти. Сега играеш невероятно добре. Можеш ли да кажеш кое беше повратната точка за тази промяна?

Не мисля, че има някакъв конкретен момент. Изведнъж да започна да играя добре отново. Мисля, че продължих да правя нещата, които правя. Мисля, че дължа много на екипа си, особено на треньора си Даниел, фитнес треньора Себастиен и останалите, които са плътно до мен.

Продължихме да работим, да правим правилните неща. Това, мисля, е най-голямата ми подкрепа. И не искам да забравям семейството си. Тези компоненти са наистина удивителни.

Това ми помогна. Никога не съм чувствал, че правя нещо грешно. Но почувствах, че тренирам и не играя добре. И с правилните хора започнахме бавно да напредваме. Сега съм в добра позиция.

 

Втори полуфинал от Големия шлем. Изгуби само два сета в турнира. Ще успееш ли да направиш следващата крачка.

Мисля, че имам арсенала, който ми е нужен, за да продължа напред. Не съм си свършил работата. Очаквам мача си в петък. Мисля, че съм подготвен. Готов съм да измина пътя.

Не се притеснявам от това. Уверен съм, чувствам се добре физически и въобще – добре съм на корта. Просто вървя напред със самочувствието, което натрупах от предишните турнири. С всеки следващ мач се чувствам по-добре и по-добре.

 

Как точно помъдря на корта?

Гледам отстрани на себе си. Взимам по-добри решения, когато изляза на корта, по-добри решения по отношение на точките или на стратегията срещу някой противник, за подготовката си преди мачовете. Малки неща, които са важни, когато си на корта.

Концентрацията ми е много добра. Психиката ми е на добро ниво. Присъствам напълно в мачовете си. Боря се. И продължавам да се боря. Духът ми на корта е приповдигнат, позитивен. Малки детайли, които, като събереш заедно, правят разликата.

 

Дани каза, че си сладурче, но си биткаджия и борец, и той се опитва да извади тази ти страна наяве.

Какво имаш предвид?

 

Чувстваш ли се като боец на корта, различен ли се усещаш, по-добре ли се чувстваш?

Да. Точно сега много ми харесва да се боря. Не е сигурно. Но ми харесва да се боря за всяка топка. И, слава богу, че съм физически добре, това ми помага в мачовете, дава ми различна перспектива. Срещу когото и да играя, зная, че имам шансове. Това е предимство още преди да изляза на корта.

Изглежда лесно. Обичам да съм на корта. Наслаждавам се на търсенето на верния път. Дори и да не ми се получава. Като онзи ден, в първия сет. Не успявах да улуча топката, затова трябваше да намеря по-добър начин. И когато го направих, се почувствах горд с направеното. Тези моменти означават много за мен.

 

Имаш седем загуби от осем мача от Надал, но си победил Раонич в три от четирите ви срещи. Ясно е кого предпочиташ за полуфинала, нали?

Човече, вече няма лесни съперници. Не ме е грижа срещу кого ще играя.

 

Поне малко предпочитание?

Няма кратък път за спечелване на титла от Големия шлем. Само си помислете – виждали ли сте лесен полуфинал? Трябва да се потрудиш за това. Срещу когото и да играя, ще трябва да се боря, трябва да съм готов.

 

Напълно си концентриран върху полуфинала, така ли? Никой не те разсейва?

Нищо, нищо. Нищо не ме разсейва. Знам на къде биеш. Но всичко е наред. Харесва ми престоя ми в Мелбърн. Наскоро се разхождах в парка. Така че няма опасност за мен. Наслаждавам се на времето си тук. Харесва ми да излизам на корта. Може би на другите неща ще се наслаждавам следващата седмица.

 

Каза, че сега ти е по-лесно на корта. Какво толкова сложно правеше преди, че така беше блокирал?

На корта?

 

Да. А и извън него?

Мисля, че имам по-ясни приоритети сега. Знам какво искам от себе си, когато вляза в един турнир. Знам защо работя. Имам и добър график. Знам какво правя всяка седмица. Зная каква е следващата ми стъпка ако спечеля. Дали ще е рехабилитация, или малко храна, знам как да се възстановявам. Фокусиран съм върху тези неща.

Не е като да съм някакъв маниак, но знам, че това е правилно. Мисля, че ми помага да опростя всичко около себе си.

И освен това работя наистина добре с екипа си. Имаме цел и тя е да спечелим.

 

Преди години, когато Горан Иванишевич започна да побеждава, някои стари хърватски журналисти започнаха да го следват навсякъде. Променя ли се отношението на българските медии? Следват ли те повече хора?

Засега не виждам промяна. Но кой знае.

 

Показват ли мачовете ти по телевизията в България?

Да. Мисля, че само тези, които играя на централните кортове.

 

Пропастта между юношите, които влизат в Тура и утвърдените играчи, в момента изглежда по-голяма. Минаха 10 години от времето, когато ти самият беше на върха на юношеската ранглиста. Какво научи за това време?

Преди всичко, тенисът се е променил толкова много. Първият ми професионален мач беше срещу Томаш Бердих, когато бях на 17. В Ротердам. Победих го. И трябваше да играя с Рафа във втория кръг. Точно беше спечелил в Мелбърн. Играхме три сета и тогава си помислих: „Боже, направих го.“ А бях никъде, за да бъда равен с него. Отне ми две години, за да стигна до топ 100.

Сега всичко е толкова различно. Бих искал да съм за пример. Виждам сега юноши, много момчета, но те са по над 2 метра. Имат огромно предимство. Имат и правилните хора като екип. Някои идват с психолози, фитнес треньори, физиотерапевти, всичко.

Аз не можех да си позволя това до 23-24-годишна възраст. Просто не можеш да сравняваш онези времена с днешните. И тенисът е различен. Но съм сигурен, че много юноши ще се справят добре, ако не тази година, то другата.

Ексклузивно интервю с Григор Димитров можете да прочетете в новия брой на сп. "Спринт", който вече е на пазара в цялата страна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини