Бързият Григор с двоен празник (снимки)



25-01-2017 09:08 | Станко Димов

На 25 януари имен ден празнуват всички, които носят имената Григор, Гриша, Григорена. Името означава "който бди" или "григорос", което значи "бърз". Именникът Григор Димитров, най-добрият тенисист в историята на България, си направи най-добрия подарък, класирайки се за полуфинал на Australian Open.

Св. Григорий е роден в Арианз - селище при гр. Назианз, Кападокийска област. Бил син на епископ св. Григорий Назиански и св. Нона. Учил заедно със св. Василий Велики в Атина.
Църквата го почита като един от големите богослови, писател и поет.

Като архиепископ ръководил църквата в Цариград 12 години и се оттеглил в Назианз, където починал през 390 г. на 80 години. Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на "тримата Кападокийци". Св. Григорий е майстор на словото и на стихотворната реч, пише vesti.bg.

Сведения за неговия живот ни дават не само писанията на св. Василий Велики и блажени Йероним, но и неговите собствени трудове, особено писмата и автобиографичните му стихове.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПОБЕДАТА НА ГРИГОР ДИМИТРОВ НАД ДАВИД ГОФЕН

Ексклузивно интервю с Григор Димитров можете да прочетете в новия брой на сп. "Спринт", който вече е на пазара в цялата страна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини