Иняки Балзола: 60% от тенис кортовете в САЩ са публични, България трябва да направи същото



18-11-2011 16:43 | Николай Драгиев

Завърши организираният от БФТ курс на PTR (Professional Tennis Registry) за обучение на треньори , като част от програмата  за треньорско обучение  на федерацията през 2011 г. Курсът се проведе от 15 до 17 ноември 2011 г. в ТК "Про Спорт" в София. Лектор бе международният директор на PTR Иняки Балзола, който сподели впечатленията си от приключилия ангажимент.

-Г-н Балзола, Вашият курс в България приключи. Какво е новото в обучението, което предложихте този път?
-Целта на курса бе запознаването на българските треньори с новите методики при работата с деца. Треньорът не трябва да се превръща в машина за подаване на топки, а да търси взаимодействието с възпитаниците си. Той трябва да  умее да им поставя задачи, в които те да играят помежду си, а той да наблюдава и коригира действията им.

Заниманията с деца–тенисисти все повече ще следват моделите на тренировки в другите спортове, целящи улесняване и намаляване на натоварването. Тенисът е последният от големите спортове, който прави това. Вижте футбола – децата играят на по-малки игрища, с по-малки врати и по-леки топки. Същото става и в нашия спорт – по-леки ракети и топки, по-малки тренировъчни кортове – повече възможност децата да усвояват и изпълняват ударите с лекота.

- Какво прави един треньор, занимаващ се деца по-добър треньор?
- Трябва добре да знае какви упражнения и изпълнения на удари са подходящи за децата в различни възрасти. Заниманията с деца на 6 години трябва да се различават от заниманията с 8-годишните.

- Тенисът има универсален етичен код. Какво може да даде той на децата, занимаващи се с нашия спорт?
- На първо място, да изграждат характера си – да умеят да се съревновават и да търсят победата, но без да губят уважението към опонента си. Ако не се научат на подобно отношение като деца, едва ли ще го направят като възрастни.

- Какво е впечатлението ви от българските треньори, които сте обучавали досега?

- Като професионалисти те са на много високо ниво. Прави ми впечатление, че българските треньори обаче много държат да намерят или изградят  „голямата звезда” – бъдещият „голям шампион”, и като че ли в това влагат всичките си усилия. Според мен основната цел на треньорите и на клубовете е да разширяват все повече кръга на занимаващите се с тенис деца и възрастни. Да създават нужните условия все повече и повече хора да излизат на корта. Тенис се играе цял живот. С футбола например, приключват до 40 години.

- Добрият модел за подражание в утвърждаване на тениса според вас?
- Вижте как е в САЩ – основната цел е да се привличат деца и хора над 50 години – хора с възможности и по-добри доходи – това е основната целева група на треньори и клубове. Там обаче и държавата дава своя принос – 60% от тенис съоръженията в САЩ са публични – изградени са от държавата, за да осигуряват по-голям и лесен достъп до занимания с тенис. Българският тенис се нуждае от повече кортове. Бихте могли да поискате същото и от вашето правителство или министерство.

- Ако трябваше да представите на младите тенисисти двама универсални състезатели – мъж и жена, обединяващи качествата на някои от световните звезди, как биха изглеждали те?
- От мъжете просто бих взел Федерер. Неговите удари и движението по корта. Бих добавил психиката на Надал – никога да не се предава и да се бори докрай! При жените бих взел Серина Уилямс, като игрово поведение, но бих добавил упоритостта на Скиавоне!

-Какви са впечатленията ви от дейността на БФТ- PTR контактува и работи с нея от години?
-Мениджмънтът на федерацията наистина направи много през последните години. Той постави БФТ на световната тенис карта. Там, където един ден трябва да бъде и вашият тенис. БФТ присъства в живота на тениса и това дава резултати – предстои ви турнирът за Купа „Дейвис” с участието на 13 държави. Предстои ви и първото Европейско първенство за ветерани. Да не забравяме и големият Турнир на шампионките на WTA. Избраната стратегия е правилна и резултатите сигурно няма да закъснеят, но пак повтарям – нужна е и помощ от държавата.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини