Високи данъци спират Надал от участия в Лондон



14-10-2011 15:39 | Николай Драгиев

Отказът на Рафаел Надал да играе на турнира в "Куинс клъб" в Лондон преди Уимбълдън предизвика множество коментари. Надал прие оферта от над 1 милион долара, за да отиде на другия подгряващ турнир на трева през юни 2012 - този в Хале.

Това решение на Надал даде възможност на критиците му да го обвинят, че мисли предимно за пари, тъй като тази премия е по-голяма от целия награден фонд на турнира в Хале. Оказва се, че решението на испанеца до голяма степен е продиктувано от огромните данъци, които трябва да плаща на Острова.

През последните няколко години Надал играе в Лондон поне 1 месец от годината - на турнира в Куинс, Уимбълдън и на финалния "Мастърс". Според изчисления на специалисти заради високите ставки на данъците и таксите във Великобритания, скоро може да се стигне до ситуация, в която Надал не просто не печели от участията си в Лондон, а дори... да доплаща допълнително над приходите си.

По груби сметки Надал плаща близо 2,82 милиона долара данъци във Великобритания за 1 месец участие през годината.

Рафа призна за наличието на такъв проблем и дори обяви, че оставането на финалния "Мастърс" в Лондон може да се промени, ако ситуацията с данъците не бъде преразгледана.

"Ситуацията във Великобритания с различните такси е много сложна. Има и позитивни неща, но ситуацията с данъците е негативна. Обичам финалния турнир в Лондон, той фантастичен. Но Лондон не е единственият възможен вариант за негово провеждане," призна Надал.

"Проблемът с участието ми в Лондон, е не в парите които получавам, а в това че мога да загубя средства. Аз ще участвам 1 седмица там и след това данъчните настояват за пари от моите спонсори. Ще бъда в Лондон за Уимбълдън и финалния турнир, това са много седмици и много такси. Става все по-сложно да участвам там," разкри още той.

Рафаел Надал не е единственият спортист с подобни проблеми. Най-бързият човек на планетата - Юсейн Болт категорично отказва да участва в атлетическата "Диамантена лига" по същата причина.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини