Кой как се подготвя за сезон 2011



22-12-2010 18:52 | Станко Димов

Феновете на тениса се подготвят за новия сезон с добра храна и търпение, докато за топ състезателките това далеч не е така. Последните акорди от сезон 2010 бяха в началото на месец ноември, когато се проведе финалът за "Фед къп". До началото на 10-месечните битки остава малко повече от седмица и за елитът почивка няма. Ето как се подготвят някои от най-добрите състезателки:

 

ВЕРА ЗВОНАРЬОВА, РУСИЯ, НОМЕР 2
"Точно сега се фокусирам върху физическото ми състояние в Академията IMG в слънчева Флорида. След като си взех 3 седмици почивка, сега се подготвям здраво. По 2 два часа на ден съм на корта, а след това по още 4 във фитнеса. Денят ми определено е дълъг, но това е нормално за този период от подготовката ми. С дните до старта на новия сезон постепенно ще увеличавам прекараните часове на корта за сметка на тези във фитнес залата.

Подготвям се с Карло Тоси, който работи за Fysiomed в Амстердам. Той е физиотерапевт, но в същото време се грижи и за физическото ми състояние по време на подготовката за новия сезон. Той, или някой от неговите колеги ще пътива с мен по време на срещите от сезон 2011. Fysiomed е мястото, където проведох рехабилитация след операцията на глезена през ноември 2009-та година. Това е периодът в годината, в който наистина имаме сили и си почиваме предвид новия сезон".

 

САМАНТА СТОСЪР, АВСТРАЛИЯ, НОМЕР 6
Фитнес треньорът й Нарел Сибте: "2010-та бе най-натоварената в кариерата на Сам. Нашите очаквания са през идния сезон тя да запише подобен брой двубои, затова сред приоритетите ни е нейното тяло да бъде готово за натоварването. В първата седмица от подготовката и в периода, в който увеличаваме натоварването, подлагаме Сам на интензивна подготовка с гребане. Този спорт развива изключително добре горната част от тялото й, затова е много ценна за нас.

Другият ни приоритет е да засилим натоварването в краката й. За тази цел в Австралия има доста подходящи места, стръмни със стълби. Подобно архитектура има родният град на Стосър - Голд Коуст, който е идеален за тренировки. Знаете, че лятото в Австралия е по-различно и трябва да проведем специфична подготовка за аклиматизиране към твърдите кортове тук".

Сам Стосър: "Австралийският отбор по каяк се подготвя в Австралийския институт по спорт (АИС), който е базиран в Голд Коуст. Фитнес треньорът ми също работи за АИС и имам възможността да споделям техните тренировки. Много е забавно, но в същото време всички се подготвяме сериозно. Настина ми доставя огромно удоволствие да практикувам спорт, който до когото никога досега не се бях докосвала".

 

ВИКТОРИЯ АЗАРЕНКА, БЕЛАРУС, НОМЕР 10
Фитнес треньорът й Скот Бърнес: "Предсезонната подготовка на Вика се дели на 3 основни компоненти, всеки от които има свои раздели. Трите основни компоненти са движение, сила и сърдечно-съдов фитнес. Първите няколко седмици от подготовката на Вика бяха насочени около коригирането на функционалната слабост и мускулния дисбаланс. За тази цял всички стави и мускули трябва да работят в унисон. Ще тренираме движението на мускулите й с помощта на техники като реактивно нервно-мускулно обучение.
След като дисбалансите бъдат успешно преодолени, Вика ще премине към упражнения за издръжливост. Трябва да призная, че тя прави всичко по силите си във фитнес залата.

Разбира се от изключително значение ще бъде и подобряването на сърдечно-съдовото състояние, което върви ръка за ръка с другото натоварване. Вика прави и специално кардио-тренировки, които трябва да й осигурят по-добро движение на корта (в този ред на мисли от значения са упражненията на краката)".

АНА ИВАНОВИЧ, СЪРБИЯ, НОМЕР 17
"Един от сигурните начини за добра подготовка според мен се крие в разнообразието на нещата, които правим. Имах късмет, че тази година посетих някои екзотични места, където играх волейбол и баскетбол. Във фитнес залата също е доста интересно - йога, в комбинация с музика, а след това малко елементи от бокса. Разбира се правя и нормалните неща за един тенисист, но тези аспекти от подготовката ми са по-интересни".

СВЕТЛАНА КУЗНЕЦОВА, РУСИЯ, НОМЕР 27
"Моите ежедневни тренировки включват двучасова сесия на корта през сутринта, след което е време за обяд. През някои от дните по това време гледаме мои мачове от 2010-та година и анализираме играта ми. През вечерта също имам тренировка на корта, след което работа във фитнеса и масаж.

На 5-ти декември напуснах Москва и заминах за Дубай, където ще се подготвям до 27-и, след което поемам към Окланд. Мениджърите на хотела, в който съм отседнала в Дубай ми казаха, че в момента тук се подготвяме само аз и някакво момче на име Роджър (смее се). Режимът ми в Дубай е различен, защото между тренировките на корта мога да отделя време за плуване".

ФЛАВИЯ ПЕНЕТА, ИТАЛИЯ, НОМЕР 1 ПРИ ДВОЙКИТЕ
"Дневният ми план включва много тренировки, след което отново тренирам и накрая пак тренировка. Винаги правя графика си така, че да имам по две занимания на ден - едно сутринта и едно вечер. През сутринта се опитвам да обърна повече внимание във фитнес залата, докато вечер съм на корта. Тази година предсезонната подготовка е доста кратка за мен, тъй като играх финал на "Фед къп", след което се подложих на операция на лявото око. Поради тази причина трябваше да бъда в пълен покой за 2 седмици. Това бе страхотен начин да си отпочина. Сега нямам търпение да се върна у нас за Коледа, за бъда заедно със семейството ми и всички вкусотии, които мама е сготвила".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини