Статистиката на сезон 2010: Какво показват цифрите?



04-12-2010 12:26 | Николай Драгиев

Сезон 2010 принадлежи на един играч - Рафаел Надал. По-задълбочен анализ върху представянето на Надал и Роджър Федерер обаче показва, че двамата имат изключително близки постижения и като цяло едва три-четири двубоя за тези 12 месеца, направиха разликата между тях.

За годината двамата се срещнаха два пъти и си размениха по една победа. Първо Рафа спечели в два сета на клей в Мадрид, а след това Федерер завърши ударно годината с титла от финалния Мастърс на осемте най-добри. Там той надви своя опонент с 6:3, 3:6, 6:1 в Лондон.

Така на практика Федерер спечели първия и последния най-голям турнир, а между тях Рафа взе три титли от Големия Шлем. Като цяло годината на испанеца бе по-добра, взе две титли повече и бе по-убедителен в най-важните моменти.

По-внимателен поглед ще ни заостри и вниманието на факта, че битката между Федерер и Надал предстои да стане още по-ожесточена, което е чудесна новина предвид идващата 2011 г.

Ако началото на годината и до нейната среда принадлежат на Надал, то сезонът на твърди кортове от втората половина на годината, със сигурност е в полза на швейцареца. От Уимбълдън Федерер спечели 34 победи при само 4 загуби. В две от тези поражения, той пропусна и мачболи. Но най-важното - Федерер имаше възможно най-тежките съперници. Бившият номер 1 спечели 13 от 16 двубоя с играчи от топ 10. Така само за пет месеца Федерер постигна повече победи срещу състезатели от от топ 10, отколкото Надал за цялата 2010 г. (Надал има 11 общо). Счита се, че прогресът и по-доброто му самочувствие се дължат и на работата с новия треньор Пол Анакон.

Един преглед в статистиката от сезон 2010 на Надал (статистика) и Федерер (статистика) ще ни покаже, че цифрите на двамата са почти на 100% изравнени. Те имат над 70% спечелени точки след първи сервис, близо 60% при втори. Спасяват 70% от разиграванията, в които може да бъдат пробити. Освен това печелят по около 30% от сервис-геймовете на своите опоненти.

През този сезон най-забележителен е прогресът на Надал на твърди кортове. Въпреки това Джокович, Мъри и Родик все още имат по-добри постижения от него, както и повече титли. Триумфът на Рафа на US Open и на ATP World Tour Finals обаче го легитимира като изключителен играч дори и на тази неудобна за него настилка.

С оглед на последния двубой между Федерер и Надал в Лондон, коментарите за техните предишни срещи бяха разгледани в нова светлина. Да, те са играли 22 пъти и 14 от тях са завършвали с успех за Рафа. 12 от 14-те мача обаче са били на любимия му клей. Разбира се на червено статистиката показва 10:2 за световния номер 1. Федерер обаче води 2:1 на трева и 4:3 на хард.

Какво ни казва статистиката за сезон 2010 на най-добрите:

1. Рафаел Надал прави най-силния си сезон в кариерата. Съотношението му 71 победи и 10 загуби е много над средното му ниво в кариерата. Седем са титлите за Рафа през годината. Той има 11 победи и 5 загуби срещу играчи от топ 10.

2. Съотношението на Федерер е малко по-слабо. Той има 65 победи и 13 загуби, гарнирани с пет титли. Въпреки всичко процентът на Федерер по спечелени двубои, е по-добър от средното му ниво през годините. Федерер записа най-много победи над играчи от топ 10 - цели 16 при 6 загуби.

3. Новак Джокович взе две титли този сезон. Той има 59 победи и 18 загуби, което е близко до средния процент за него през годините.

4. Сензационно или не Марди Фиш е четвъртият най-добър играч през 2010 г. Американецът има две титли. Той е спечелил 40 двубоя при само 14 загуби. В заключителната част от годината той бе спрян от неприятна травма. Въпреки това Марди повиши с близо 1/3 своя процент на спечелени двубои.

5. Анди Родик е следващият в класацията. Той прави малко по-слаб сезон от средното за неговата кариера. Родик има 48 победи и 18 загуби, което му донесе и две титли в началото на сезона.

6. Робин Сьодерлинг отново направи забележителен прогрес и за втора поредна година надмина средната си успеваемост през годините. Шведът е с 57 победи и 22 загуби. Взе и две титли.

7. Давид Ферер записа цели 60 победи този сезон, макар и повечето на червено. Испанецът категорично вдига нивото си този сезон и е неизменна част от топ 10. Две са и неговите титли.

8. Анди Мъри е едва осми в подреждането за сезон 2010. Категорично годината е слаба за британеца, който на няколко пъти загатна невероятни си потенциал, но нищо повече. 46 победи и безумните 18 загуби претърпя шотландецът.

9. Гаел Монфис има подобни постижения, но на фона на предишните му сезони, те изглеждат чудесно. 45 победи и 19 загуби записа той, при една титла.

10. Михаил Южни регистрира две титли. Категорично много силен сезон за руснака на фона на предишни години. Той закова 43 победи спрямо 19 загуби.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини