Какво трябва да знаем преди съботния финал (превю)



05-06-2015 16:28 | Станко Димов

Серина Уилямс ще се изправи срещу Луцие Шафаржова във финалния двубой в схемата при дамите на „Ролан Гарос” 2015. Срещата започва в 16:00 часа българско време и ще може да бъде гледана онлайн в Tennis24.bg. Предвид визитките на двете, букмейкъри, журналисти и анализатори масово сочат американката като фаворит за титлата в Париж.

Голямата въпросителна пред водачката в схемата и световната ранглиста обаче ще бъде нейното физическо състояние. В двубоя с Тимеа Бачински ясно си личеше, че Уилямс изпитва дискомфорт, причинен от вирусното заболяване, което мъчи тенисистка в последните дни.

Ако успее да спечели трофея в Париж, Серина Уилямс ще вдигне 20-та титла от Големия шлем и ще се доближи само на 2 от рекордна на Щефи Граф в Оъпън ерата. Освен това евентуален триумф на американката ще увеличи значително шансовете й за Голям шлем този сезон. За последно подобно постижение направи именно Граф, която обра всички турнири от Шлема през сезон 1988.

33-годишната Серина Уилямс има изключителна успеваемост във финали в Шлема. До момента тя е изиграла 23 финала, в които е триумфирала цели 19 пъти. Единствените й 4 загуби са нанесени от Винъс Уилямс (на два пъти), Мария Шарапова и Саманта Стосър.

В същото време 28-годишната Луцие Шафаржова ще излезе за своя първи финал в Шлема след 12 години в професионалния тур. Статистиката показва, че в двубоите с Уилямс Шафаржова няма победа до момента (0:8), като до тази година чехкинята никога не бе преминавала IV кръг на „Ролан Гарос”.

Още една статистика е срещу Шафаржова. До момента едва две състезателки, които не са били сред Топ 10 на поставените, са печелили турнира. Първият случай е през 1933-та, а втория през 2010-та, когато шампионка стана Франческа Скиавоне.

Ако могат да се търсят слаби черти в Уилямс, то от началото на турнира тя на няколко пъти допускаше колебания, заради които загуби и сетове. Положението се в лоши в битката й в трети кръг срещу Виктория Азаренка, когато се разболя. В 4 от 6-те й двубоя в турнира до момента Уилямс губеше първия сет, но борбения й дух и невероятния характер успяваха да я върнат в двубоя и да я оставят в турнира.

След срещата с Тимае Бачински на полуфиналите Уилямс едва намери сили да каже няколко думи: „След двубоя ми от трети кръг хванах грип, с който така и не мога да се преборя. Не помня да съм играла толкова болна. Честно казано нямам представа как успях да се стегна и да спечеля двубоя си. Нямах никакво желание да играя трети сет, защото чувствах, че нямам достатъчно сили”, каза Уилямс, която не само игра трети сет срещу Бачински, но го й спечели с 6:0 гейма.

Относно предстоящия финал с Шафаржова, Серина каза следното: „Надявам се, че ще бъда в по-добро състояние”.

От своя страна чехкинята каза, че няма какво да губи в съботния дуел със световната №1. „Серина е страхотен състезател, тя е №1 в света. Така че на мен не ми остава нищо друго, освен да изляза на корта и да играя моята игра. Разбира се, че ще се опитам да спечеля трофея”.

Последната представителка на Чехия, която спечели „Ролан Гарос” бе Хана Мандликова, която триумфира през 1981-а.

ГЛЕДАЙТЕ ФИНАЛА НА „РОЛАН ГАРОС” ОНЛАЙН ТУК

ПРОГНОЗИРАЙТЕ ДВУБОИТЕ В ПАРИЖ ТУК

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини