Шафаржова на първи финал в Париж



04-06-2015 17:40 | Любомир Тодоров

Поставената под №13 на "Ролан Гарос" Луцие Шафаржова за първи път се класира на финал на единично в турнир от Големия шлем. Левичарката от Чехия надделя над седмата Ана Иванович със 7:5, 7:5 в емоционален двубой с много обрати, не но много високо качество след час и 52 минути игра на корт "Филип Шатрие".

Така Шафаржова стана първата чехкиня, която ще играе за титлата в Париж, а последната тенисистка от Чехословакия, стигнала финала, е била Хана Мандликова, която спечели титлата през 1981 г. Тя е и първата играеща с лява ръка финалистка след Моника Селеш през 1998 г. Иванович пък пропусна шанса да играе за трети път в най-важния двубой в турнира след 2007 г., когато загуби от Енен и 2008 г., когато триумфира след успех над Сафина.

Ана започна по-мобилизирано и успя да пробие за 2:0 след сбъркано воле от съперничката. При 5:3 сръбската тенисистка сервираше за спечелване на сета. Но Шафаржова поведе с 40:15 и реализира втората си възможност. Кризата при Иванович продължи и левичарката от Бърно отново я проби. След това Луцие на свой ред подавеше за сета при 6:5. Тя спечели гейма на нула и така взе 11-а поредна част в Париж.

Във втория сет Иванович можеше да пробие във втория гейм, а веднага след това чехкинята поведе с 40:0 на сервис на съперничката и проби за 2:1. Шафаржова имаше шанс за брейк и при следващото подаване на Ана, но този път сръбкинята устоя. При 3:5 шампионката от 2008 година сервираше за оставане в срещата и се справи в задачата. Напрежението се прехвърли върху левичарката от Бърно, която подаваше за място на финала. Тя започна с двойна грешка, а втората доведе до точка за пробив на Иванович, но тя прати ретура в мрежата. Шафаржова стигна до мачбол, но на него направи отново двойна грешка. Последваха още два брейкпойнта на белградчанката, но тя отново сбърка. При четвъртия обаче Ана успя и изравни - 5:5. В следващия гейм 28-годишната Луцие отново проби и пак сервираше за победата.Тя стигна този път до два мачпойнта и при втория приключи с форхенд уинър.

Луцие завърши с 36 печеливши удари при 31 непредизвикани грешки. Иванович направи 25 уинъра срещу 35 грешки. Успехът гарантира на Шафаржова рекордното седмо място в световната ранглиста на 8 юни, а при титла тя ще стане №6.

Чехкинята и Бетани Матек-Сандс са полуфиналистки и в турнира на двойки. Шампионките от Откритото първенство на Австралия излизат срещу Храдецка и Хлавачкова и не е изключено левичарката от Бърно да играе на два финала на "Ролан Гарос".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини