Легендата продължава!



05-09-2014 06:56

17-кратният шампион в турнири от Големия шлем Роджър Федерер постигна един от най впечатляващите обрати в своята изумителна кариера. За девети път ФедЕкспрес спечели мач от 0:2 сета и достигна полуфиналите на Откритото първенство на САЩ. Той победи Гаел Монфис с 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2 за общо 23-ия си успех в пет сета и четвърти на US Open. Нещо повече швейцарецът стори това като съумя да отрази и два мачбола в четвъртия сет!

Федерер е играчът с най-много полуфинали в Откритата на ера на тениса с вече 36, а след него са Джими Конърс с 31, Иван Лендъл 28, Андре Агаси 26, Новак Джокович 24, Рафаел Надал и Пийт Сампрас с по 23.

Неговият следващ опонент е Марин Чилич. Швейцарецът води на двуметровия хърватин с 5:0 в преките битки, в които е загубил само два сета. Те играха в Ню Йорк през 2011-а, когато бившият номер 1 спечели с 3:1. За последно Федерер обърна мач от 0:2 на Уимбълдън 2012 срещу Жулиен Бенето по пътя към седмата си титла в Лондон.

Двубоят бе наблюдаван от редица популярни лица като Линдзи Вон, Гуен Стефани, Тиери Анри, Хю Джакман и Ана Уинтур, повечето от които са семейни приятели на Федерер и стискаха палци за негов успех.

В първия сет Монфис, който в турнири от Големия шлем така не е печелил срещу играч от топ 4, проби Федерер за 3:2. До края единственият критичен момент за него бе при 4:3, когато обърна от 0:30.

Французинът продължи да доминира и след ужасен гейм на Федерер, включително и с двойна грешка, той отново стига до пробив, за да поведе 2:0. Монфис не се поддаде на напрежението и с втори пробив затвори сета 6:3.

Федерер отговори бързо и взе подаването на съперника след изключителен форхенд за 1:0. Малко по-късно обаче швейцарецът изостана при 2:1 с 0:40. Спаси първите две опасности, но при третата бе разминат на мрежата. Драмата продължи и след това като при 30:30 Монфис допусна двойна грешка и Федерер го проби за 3:2. Този път Маестрото бе убедителен и след два часа игра се върна в мача.

Губейки 0:1 в четвъртия сет Федерер спаси точка за пробив. След това той наказа Монфис за този му пропуск като спечели подаването му за 2:1 в своя полза. 17-кратният шампион в Шлема обаче не успя да го затвърди и се стигна до равенство 2:2. И тук някъде бившият номер 1 намери играта си и не допусна повече сериозни спадове. Последва пробив в подаването на Монфис, а това му бе достатъчно за крайния успех в частта.

Петият сет бе протоколен. Федерер реализира 23-ата си победа в кариерата в подобни битки и първа за годината. Той тотално надигра французина в тези минути. За Монфис пък това е девета загуба от 21 в мачове в пълен формат.

Така в полуфиналите предстои да видим любопитни сблъсъци на поколенията. Федерер заедно със Стефан Едберг се изправя срещу Марин Чилич, чийто треньор е Горан Иванишевич. Новак Джокович с наставника си Борис Бекер среща Кей Нишикори, който ползва съветите на Майкъл Ченг в щаба си.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини