Виржиния Ружици: Само Федерер и Димитров играят с фантазия



31-10-2013 12:05

Румънката Вирджиния Ружици е бивша топ тенисистка. През 1978 година тя спечели титлата от „Ролан Гарос”. Тя е в София като част от екипа на Симона Халеп на Garanti Koza WTA Турнира на шампионките.

Г-жо Ружици, били ли сте в България преди?
Да, играла съм на Универсиадата в София през 1977-а, но не се представих особено добре (смее се)...

Какво е мнението ви за Garanti Koza WTA Турнира на шампионките?
Прекрасно състезание. Наистина съм впечатлена. Залата е изключителна, атмосферата е страхотна, личи си че публиката тук има познания и обича тениса. Приятно съм изненадана от голямата подкрепа, която получава Симона от трибуните. Организацията е фантастична и целият ни тим се чувства страхотно тук в София.

Симона е сочена за фаворит, какво е вашето мнение?
Наистина ли? Имайки предвид факта, че спечели титлата в Москва и още четири от веригата на Женската тенис асоциация през годината, може да я определите за фаворит, но всеки турнир е различен. Условията са различни, кортът може да е една идея по-бавен, или по-бърз, топката да отскача малко по-високо... Смятам, че тя може да вземе титлата в София, но да не забравяме, че вече й се насъбраха доста мачове и съответно – умора. Освен това, тук са силни тенисистки като Саманта Стосър, която играе невероятно в момента, Ана Иванович също е в отлична форма.

Симона потегли убедително с победа над Павлюченкова.
Тя имаше нужда да свикне с корта и затова пристигнахме в София три дни преди началото на турнира. И така, ден след ден, работата й с краката се подобрява. Резултатите от това се видяха още в първия мач. Тя вече е на полуфинал, което е чудесно.

Как започна съвместната ви работа?
Преди пет години тя спечели „Ролан Гарос” при девойките, а по това време аз живеех в Париж и работех за IMG. В ангажиментите ми влизаха близки контакти с имена като Моника Селеш, Аранча Санчес, Мери Пиърс, Ана Курникова и т. н. В добавка, бях част от екипа на турнира в зала в Париж. Когато Симона триумфира на „Ролан Гарос”, нещо в нея ме грабна. Видях потенциал на състезателка от топ 10 при жените. По това време никой не се грижеше за нея, никой не й беше предложил да я представлява. Поговорихме си малко и така започна всичко.

Много ли се е променил тенисът спрямо 1978-а, когато вие вдигнахте трофея от „Ролан Гарос”?
Разликата без съмнение е огромна. В женския тенис се залага безкрайно много на физиката. Всички се стремят да взимат топката по-рано, да удрят по-силно, развитието на технологията на ракетите също помага, по мое време играех с дървена... Тенисистите са по-завършени в техническо отношение, но сякаш и на мъжете, и на жените им липсва фантазия. Изключения правят само Роджър Федерер и Григор Димитров. При жените след отказването на Жюстин Енен няма състезателка, която да излиза толкова често на мрежата. Иска ми се треньорите да фокусират повече усилия в тази част от играта. Симона опитва да я развие, волетата й са добри, сечените удари също, с времето се превръща във все по-агресивна тенисистка.

Мислите ли, че един тя може да спечели титла от Големия шлем?

Нека не бързаме с тези прогнози. Определено видях в нея потенциал за топ 10, когато взе „Ролан Гарос” при девойките. През този невероятен сезон, в който вече натрупа още 5 титли, бих казала, че има място и в топ 5 на женския тенис. Ако се опази от контузии и издържи на напрежението, не виждам защо един ден да не прегърне и трофей от Големия шлем.  

Виждате ли я обаче, като следващата румънска шампионка в Париж?
Тя е способна да играе на всички настилки, приспособява играта си много бързо. Въпреки това, вероятно най-комфортно за първата й титла от Големия шлем, тя би се чувствала на клея на „Ролан Гарос”.

Любомир Тодоров
Слави Борисов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини