Епизод №35 от "новата класика" - Надал срещу Джокович



07-06-2013 10:09 | Николай Драганов

В първото десетилетие на XХI век трудно може да бъде открито по-магнетично и значимо съперничество от това между Рафаел Надал и Роджър Федерер. Рафа и Роджър близо десет години писаха историята на съвременния тенис и битките им завинаги ще останат в статистиката, учебниците и най-вече в спомените на милиони хора по света, като може би най-забележително съперничество в тениса изобщо.

 

В последните няколко години обаче, все повече светът на тениса започва да говори до известна степен в минало време за тези дуели, а причината се казва Новак Джокович. Постепенно, но все по-смело се налага усещането за "новата класика", от която великият швейцарец отсъства. 

 

ДНЕС ОТ 14:00Ч. ПРЕДСТОИ ЕПИЗОД №35 ОТ ТАЗИ НЕЯ, А АРЕНА НА СБЛЪСЪКА Е ЦЕНТРАЛНИЯТ КОРТ НА "РОЛАН ГАРОС". ПОЛУФИНАЛНИЯТ ДВУБОЯ МОЖЕ ДА НАБЛЮДАВАН НА ЖИВО В ЕФИРА НА EUROSPORT ИЛИ В СЕКЦИЯТА НИ "ТЕНИС НА ЖИВО" МИНУТИ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА МАЧА. ПО ТРАДИЦИЯ ЛИНКОВЕ ЩЕ НАМЕРИТЕ И В ОТДЕЛЕН МАТЕРИАЛ ПОСВЕТЕН НА МАЧА МЕЖДУ НОЛЕ И РАФА ПРЕДИ НЕГОВОТО НАЧАЛО!

 

Първият сблъсък на финал на турнир от Големия шлем между Ноле и Рафа се състоя през 2010-та година на US Open, като някъде там можем да поставим и началото на това ново изключително съперничество, чиито предели и значимост за историята само времето ще постави. 

 

Общо двамата имат 34 двубоя помежду си до този момент, като испанецът води с 19:15 победи. 16 от тези сблъсъци са на финали при абсолютно равенство - 8:8 успеха. Що се отнася единствено до мачовете им на клей във финални битки, Надал има предимство - 5:3 победи. На турнири от Шлема испанецът води с 6:3 победи, но тези три поражения са най-лошата му статистика срещу един играч що се отнася до битки в четирите най-големи турнира. С днешния 35-ти мач това съперничество ще изравни рекордите на МакЕнроу - Конърс и Конърс - Лендъл за най-много мачове в Откритата ера.

 

След онзи финал в Ню Йорк, спечелен от Рафа с 3:1 сета, двамата се срещнаха на финалния "Мастърс" в Лондон, а истинската доминация върху огряваното от прожекторите в света на тениса пространство стартира окончателно през 2011-та година. Времена, които Надал едва ли си спомня с особено топли чувства - започвайки от Индиан Уелс двамата изиграха шест финални мача, а Новак Джокович записа шест победи съответно в Индиън Уелс и Маями на хард, в Мадрид и Рим на клей, на тревата на Уимбълдън и отново на хард на US Open. Серията бе покачена на седем поредни загуби във финал за Надал след уникалната, спираща дъха битка на финала на Australian Open през 2012-та година.

 

Преди Рафа да получи своята тежка травма в коляното, той все пак успя да вземе малък реванш за кошмарната 2011-та година, печелейки три поредни титли след пряк сблъсък с Джокович - в Монте Карло, Рим и на "Ролан Гарос". 

 

В началото на настоящата 2013-та година Рафа се завърна на корта по забележителен начин, а схемата бе благосклонна към "новата класика" в Монте Карло, където двамата бяха събрани чак на финал. Сърбинът стори немислимото, сваляйки от трона на осемкратен шампион своя съперник. Победа, която с пълно право вдъхва огромна увереност на Джокера преди днешния сблъсък.

 

На "Ролан Гарос" обаче, двамата нямаха такъв късмет и жребият ги засече още на полуфинал. Без особени проблеми, двамата достигнаха до него и ето че днес около 14:00 часа българско време те ще излязат в битка преди финала помежду си за първи път 2009-та година насам.

 

По пътя към този мач, водачът в схемата Джокович се наложи над Давид Гофен, Гуйдо Пея, Григор Димитров, Филип Колшрайбер и Томи Хаас, като единственият изгубен сет дойде в мача срещу Колшрайбер. Ноле сервира отлично, като от началото на турнира има 70% вкаран първи сервис, спечелил е 75% от точките на първи и 64% от тези на втори начален удар. Сърбинът е спасил 17 от 23 точки за пробив, като е спечелил 70 от 76 свои сервис гейма. 

 

В отсъствието на Анди Мъри, Надал тръгна като №3 в схемата. Той се справи с Даниел Брандс, Мартин Клижан, Фабио Фонини, Кей Нишикори и Станислас Вавринка. Рафа премина изненадващо трудно през Брандс, отстъпвайки първия сет, а след това изгуби още един и от Клижан, но по традиция постепенно навлезе във все по-добра форма.

Испанецът сервира още по-добре и вкарва 77% от първия си сервис, печелейки 72% от точките на първи и 58% от тези на втори начален удар. Спасил е 22 от 31 точки за пробив в 71 от 80 изиграни сервис гейма. Слаби за неговите стандарти са процентите му на ретур - само 47% спечелени точки от ретур при втори сервис на съперника. Този процент обаче е значително по-висок само в последния му мач срещу Вавринка - 66%.

 

Джокович има записани 21 аса срещу 18 за Надал. Общо уинърите са 152 срещу 142 в полза на сърбина, като по-детайлно вглеждане показва, че от форхенд със 78 срещу 68 води Надал, но що се отнася до бекхенда, Ноле има сериозно предимство - 41 срещу 21. Двамата не са известни с афинитет към игра на мрежата, но все пак Джокович е спечелил 71 от 115 излизания или 62%, докато Надал е успял в 67 от 89 случая или 75%. Общо на корта Джокович е прекарал 10 часа и 18 минути, докато Надал около два часа повече - 12 часа и 21 минути.

 

Колкото и клиширано да звучи и без да подценяваме възможностите на Жо-Вилфред Цонга и Давид Ферер, този мач несъмнено е "финал преди финала". През миналата година Рафа грабна своя седми трофей в Париж, като на финала лиши Джокович от възможността да стане първият човек след Род Лейвър, който държи всички трофеи от Големия шлем по едно и също време.

 

През тази година сърбинът е жаден за реванш, като още в началото на годината посочи именно "Ролан Гарос" като свой приоритет №1. Ако успее да спечели титлата, той ще стане осмият човек в историята с кариерен Голям шлем. Издъхването на неговия първи треньор Йелена Генчич през изминалия уикенд му вдъхва допълнителна мотивация. От своя страна Надал ще се опита да стане първият играч в историята с осем титли от един турнир от Голямата четворка. 

 

"Това е най-големият мач на тазгодишния турнир и за двама ни. Предполагам, че той ще бъде решен от малките детайли и точно заради това трябва да бъда изключително дисциплиниран и фокусиран в подготовката си както емоционално и психологически, така и физически за него", коментира Джокович.

 

"Да играя с Ноле винаги е огромно предизвикателство и едновременно с това удоволствие. Той те поставя в ситуация, в която постоянно трябва да подобряваш нивото си. Страхотно, че отново ще се срещнем един срещу друг. За мен това е страхотно и тъй като дълго време отсъствах от кортовете", призна от своя страна Надал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини