Григор Димитров инфарктно обърна "кален плъх"



22-10-2010 16:27 | Николай Драгиев

Григор Димитров се класира за полуфиналите на силния турнир от сериите "Чалънджър" във френския град Орлеан. Гришо успя драматично да обърне испанеца Роберто Баутиста-Агуст след 3:6, 6:2, 7:6(6) за 135 минути игра.

Българинът имаше проблеми с 164-ия в света Баутиста-Агут, който е типичен клей специалист ("кален плъх" както ги определя Андре Агаси). Въпреки загубата на първия сет Григор вдигна нивото си на игра и успя да пречупи "връщащия всичко" испанец.

В първия сет Гришо започна по-добре. Той бе много близо до пробив в първите два сервис-гейма на Баутиста, но испанецът се измъкна. Малко след това Гришо буквално подари пробив на опонента си и изоставаше с 2:4. В края на сета Баутиста изигра вероятно най-добрите си няколко гейма в кариерата и затвори с 6:3. Григор пък имаше проблеми със сервиса, а и в дългите разигравания допускаше леки грешки.

Вторият сет бе къде по-добър за българина. Димитров взе ранен аванс от 3:1 срещу Баутиста, който започна да греши лесно, тъй като нивото му от края на предишния сет, се оказа непосилно за възможностите му. Резултатът бе изравнен след 6:2.

Иначе самото поведение на Баутиста-Агут далеч не съответстваше на тенисист с претенции. Той непрекъснато забавяше точките и нарочно бавеше играта, а освен това подритваше във всевъзможни посоки топките при неуспешно за него развитие. В самия край по особено просташки начин пък си хвърли и ракетата.

В решителния трет сет двамата бяха перфектни при подаванията си до 4:4. При този резултат Баутиста-Агут допусна да бъде пробит, правейки две двойни грешки. Димитров обаче също направи непривични за него грешки и се стигна до рибрейк за 5:5, вместо да приключи двубоя в своя полза. На всичкото отгоре при 6:5 за Баутиста Гришо спаси мачбол с ас, за да вкара срещата в тайбрек.

В него драмата бе пълна. Баутиста дръпна с 3:0 точки, а след това и с 6:3, което значеше нови три мачбола. Българинът ги спаси блестящо и при първата си възможност да приключи мача, затвори с 8:6 точки. Финалната точка бе оспорвана и с "ястребово око", каквато технология вече има дори на този форум.

 

За успеха си Григор ще вземе 45 точки за световната ранглиста, които му гарантират прогрес поне с 10 места. Неговият следващ съперник ще бъде Микаел Лодра (32-и в ранглистата), който е водач в схемата.

 

Бързи факти:

- Григор закова 13 аса, включително два при спасяването на мачболи.

- Българинът спечели 102 точки общо срещу 95 за противника му.

- Баутиста записа 4 двойни грешки срещу 2 за Гришо.

- Григор загуби първи сет в турнира.

 

ВИЖТЕ СХЕМАТА НА ТУРНИРА!

 

 

Турнирът в Орлеан е с награден фонд от 106 хиляди евро и се провежда на твърди кортове в зала.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини