Фернандо Вердаско спря Гришо на 1/2-финал в Бостад (видео)



13-07-2013 16:12 | Николай Драганов

Григор Димитров приключи участието си на турнира от сериите ATP 250 в Бостад стъпка преди финала, след като отстъпи с 6:7(3), 7:5, 5:7 на бившия №7 в света Фернандо Вердаско. В шестото си достигане до полуфинал в тура, Гришо имаше своите шансове да повтори успеха от Бризбейн в началото на годината, но не успя да се възползва от тях и остана в подножието на битката за трофея.

 

След обратите, които осъществи над Елиас Юмер и Филипо Воланди, днес Димитров загуби първия сет и от Вердаско, след което успя да изравни, но за съжаление в третата част сценария от първите два мача не се повтори. С повече настоятелност, опит и стабилен тенис в ключовите моменти, намиращият се под №35 в световната ранглиста в момента Вердаско заслужи класирането си на финал.

 

За българинът остава утехата, че успя да защити своите 90 точки от миналата година, когато достигна до същата фаза и отново бе спрян от испанец, а именно Давид Ферер. Вердаско пък се класира за първи път на финал в Бостад и ще търси шеста титла в кариерата си и първа от 2010 година насам срещу победителя от мача между 74-тия в света Карлос Берлок и 104-тия Тиемо Де Бакер.

 

Началото на сета не бе никак добро за Гришо, който допусна да бъде пробит още в първия гейм. Вердаско стигна до точка за пробив при 30:40, но Димитров се спаси, само за да позволи нова преднина за испанеца, който този път след мрежа на Димитров поведе в резултата, а след секунди с гейм на 0 бързо затвърди. В третия гейм българинът спаси нови две точки за пробив, една от които след гениално отиграване между краката.

В четвъртия гейм испанецът не бе на ниво, изостана с 30-40 но се спаси от втори сервис. Стигна се обаче до втори шанс за Гришо, а неговият съперник го улесни максимално, като допусна двойна грешка за 2:2. Последваха няколко лесни сервис гейма и за двамата, като при 5:4 и 6:5 Димитров стигаше до преднина 15:30, но и в двата случая испанеца успя да обърне резултата, което доведе до тайбрек.

 

Той започна с грешка на Димитров при преиграване на точка, отсъдена първоначално в аут от страна на Вердаско. Мини-брейкът обаче бе върнат с нова двойна грешка на испанеца, а малко по-късно той поведе с 2:1. Последва дълго разиграване, в което двамата си размениха на няколко водачеството, но в крайна сметка Гришо се пречупи първи за 1:3.

Последва и двойна грешка за 1:4 и ново дълго разиграване при сервис на испанеца, който този път първи сгреши за 2:4 точки. Вердаско взе подаването си, а най-после същото стори и Димитров, само за да сгреши секунди по-късно за четвърти път, което бе използвано от неговия противник, осигурил си сет преднина след 7:3 точки в тайбрека.

 

В първите минути на втората част и двамата претенденти за финал на турнира успяваха да сервират достатъчно качествено, за да печелят своите геймове. В петия гейм Димитров имаше своите шансове да направи нещо по-интересно, повеждайки с 15:30, но испанецът все пак задържа подаването си.

Гришо обаче продължи да настоява при 3:3 в седмия гейм успя да стигне до две точки за пробив, като се възползва още от първия си шанс, повеждайки с 4:3 гейма. Пробивът бе категорично затвърден на 0, като при последната точка Гришо пласира отлична къса топка.

 

Вердаско взе подаването си и намали за 5:4, като за съжаление в следващия гейм напрежението си каза дума и Григор позволи да изостане с 0:30 и макар да успя да изравни, Вердаско се добра до точка за пробив, от която се възползва и изравни - 5:5.

Вместо да се допусне сериозен срив, както се е случвало в други двубои, още в следващия гейм българинът стигна до 15:40 в подаването на противника и отново проби от първия опит, а при втората възможност да затвори сета на свой сервис бе достатъчно убедителен, печелейки с на 30 след чудесен ас.

 

Решителната трета част тръгна равностойно, като в първите три гейма Вердаско изгуби по една точка, а Гришо взе гейм на 0. За съжаление в четвъртия гейм българинът имаше много слаби минути, изостана с 0:40 и макар да спаси първият от трите шанса за пробив, от втория опит испанецът бе точен за 1:3, а секунди по-късно още повече отчая нашето момче, затвърждавайки на 0.

 

Последва странен гейм, в който Григор първо поведе с 40:0, но впоследствие се стигна до равенство, преди все пак младият българин да намали за 2:4. Само на два сервис гейма от успеха, напрежението най-после се усети и у испанеца, който допусна да изостане с 15:40, което бе добре дошло за Григор! Пробив, затвърден на 30 за поредното равенство при 4:4 в третия сет на този много оспорван мач.

Двамата размениха по един бърз гейм за 5:5, а Вердаско спечели гейм на 0 и принуди Гришо да сервира за оставане в мача под голямо напрежение. За съжаление това се оказа факт, Димитров показа нерви и колебливост, а неговият противник се защитаваше отлично и го принуди да рискува, обръщайки от 30:15 до възможност за пробив, която след непредизвикана грешка на българина бе реализирана с цената на мачбол.

Следващият турнир, на който Григор Димитров ще участва е във Вашингтон от 29-и юли.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини