Шанхай 2011 - какво трябва да знаем



10-10-2011 10:32 | Станко Димов

Световният №2 Рафаел Надал ще започне турнира в Шанхай в търсене на рекордна 20-та титла от „Мастърс 1000” сериите и негова първа от този ранг след триумфа в Монте Карло през април. Испанецът, който игра финал в Шанхай през 2009-та година (загуби от Давиденко), ще започне кампанията от втори кръг срещу Гийермо Гарсия-Лопес (2:1 победи за Рафа) или Сомдев Даверман (1:0).


Осмият за сезона турнир от „Мастърс 1000” сериите може да осигури изключително важни точки за битката за участие на турнира в Лондон в края на сезона. В половината на Рафа има играчи, които ще се опитат да запишат максимално много победи именно поради тази цел. Става въпрос за Томаш Бердих и Янко Типсаревич, с които Надал може да се срещне на четвъртфинал.


В подобна позиция и е третият в схемата Давид Ферер, който започва директно от втори кръг. Там испанецът ще се изправи срещу Микаел Лодра или Милош Раонич, срещу които води с по 2:0 победи.


Най-големият фаворит в другата част на схемата е Анди Мъри, който ще преследва своята 8-ма титла от „Мастърс 1000” сериите. Британецът навлиза в надпреварата в страхотна форма, след като спечели 21 от последните си 22 мача, в това число 3 титли – Синсинати, Банкок и Токио.

 

Допълнително самочувствие за Мъри е фактът, че той е шампион от миналата година. На финала той победи Роджър Федерер, който пък този сезон няма да участва в надпреварата. Това означава, че швейцарецът ще загуби доста точки (600), които могат сериозно да застрашат третата му позиция в ранглистата.


Неприятната новина за организаторите този сезон е отсъствието на световния №1 Новак Джокович, който се възстановява от травма в гърба и рекордьорът по титли от Големия шлем – Роджър Федерер. За нас българите пък големите надежди са свързани с Григор Димитров, който ще дебютира в основната схема в Шанхай в мач срещу Марсел Илхан (Турция).


Ето и малко информация за надпреварата.  "Кижонг Арена", където се провежда турнирът, е повече от любопитно място. Прелестният корт е изграден през 2004-та година, като 12 месеца по-късно приема за първи път Финалния "Мастърс", където участват осемте най-добри играчи в света.


Първоначално контрактът с ATP е за срок от 3 години, впоследствие обаче "Кижонг Арена" приема най-добрите и през 2008 година (от 2009 домакин на финалния турнир е Лондон).

 

В резултат на отличната организация на домакините, от световната тенис асоциация решават да превърна турнира в един от най-силните за сезона, давайки му "Мастърс 1000" категория. Разбира се не само отличната организация е причина за това решение, а също и фактът, че това е най-добрият начин да бъде популяризиран тенисът в Азия, където пазарът е огромен.


"Кижонг Арена" е най-голямото съоръжение за тенис в Азия. Залата е с капацитет 15 000 места. След като стана ясно, че Шанхай ще приема изключително силния турнир от "Мастърс 1000" сериите, в спортния комплекс бяха изградени още няколко корта.

 

От 2009-та година пък организаторите гордо се хвалят с Grand Stand Court 2, който е с капацитет 5000 зрители и "скромния" Grand Stand Court 3, който има "едва" 3000 седалки.

Шампиони до момента в Шанхай са Николай Давиденко (2009, победа над Рафаел Надал) и Анди Мъри (2010, победа над Роджър Федерер). 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини