Отлагат Олимпийските игри с година



24-03-2020 15:00 | Tennis24.bg

Премиерът на Япония Шиндзо Абе и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах се съгласиха да отложат Игрите в Токио 2020 с година в безпрецедентно решение заради пандемията от коронавируса.

“Предложих отлагането на Игрите в Токио с година и президентът на МОК Томас Бах одобри това на 100%”, каза премиерът на Япония пред журналисти. Решението ще бъде огромен удар по амбициите на японската столица, която бе засипана с похвали по отношение на организацията си. Всички спортни съоръжения за Олимпиадата бяха завършени, а интересът към форума бе голям. Олимпийските игри, които са ставали свидетел на бойкоти, терористични атаки и протести, но се провеждат неизменно на всеки четири години от 1948-а насам, ще бъдат най-голямото спортно събитие, станало жертва на вируса, който уби хиляди души по света и блокира спорта.

МОК бе под огромен натиск в последните дни да отложи Игрите, насрочени за 24 юли-9 август, като 1.7 млрд. души са по домовете си в опит да спрат разпространението на COVID-19. Подготовката на атлетите за Олимпиадата бе нарушена, като много от тях изразиха опасенията си, че се излагат на риск и не могат да тренират пълноценно за събитието. В резултат на заразата редица олимпийски квалификации бяха отложени, а международните пътувания – ограничени. В неделя, МОК заяви, че ще вземе окончателно решение за това дали Игрите ще се проведат “в рамките на следващите четири седмици”.

Но след като последователно Канада и Австралия обявиха, че няма да изпращат свои отбори, а Американският олимпийски комитет и Световната лекоатлетическа федерация се присъединиха към тях с призиви за отлагане, съдбата на Игрите в Токио бе предрешена. Столицата на Япония бе похарчила около 12.6 млрд. долара за провеждане на Олимпиадата, според последния й бюджет, като според експертите отлагането на форума ще коства на страната 6 млрд. долара в краткосрочен план.

Освен това отлагането ще бъде и голям удар за спонсори и големи телевизионни компании, които разчитат на събитието, провеждащо се на всеки четири години, за големи приходи. Това не е първият път, в който Токио е лишена от провеждане на Игрите в насрочените дати – Япония трябваше да бъде първата азиатска страна-домакин на Игрите през 1940, но се оттегли поради международен натиск заради войната си с Китай. /БГНЕС

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини