Маша, която не остана наша



02-03-2020 18:09 | Tennis24.bg

В началото на декември 2012 г. в интернет се въртя любопитно клипче. Мария Шарапова върви по улиците на Милано, а на няколко метра след нея се движи... Григор Димитров. Както можеше да се очаква, веднага тръгнаха слухове, че българската звезда в тениса е новият по-специален приятел на руската шампионка.

Впоследствие се оказа, че двамата са били в Италия за снимки на Nike, тъй като са рекламни лица на фирмата от Портланд. От тенисистите - само думи с половин уста. И така до Мадрид, където Мария и Григор бяха “изненадани” от папараците по време на вечерна разходка.

“Е, разкрихте ни”, казаха за пред хората влюбените пиленца.

Нататък историята е известна до раздялата им през лятото на 2015 г. Нашата Маша или Снахата, както я наричаха, не можа да стане наша въпреки слуховете, че отскачала до родното на Григор Хасково заради голямата статуя на Богородица. За любовния списък на бившата №1 в света ще стане дума после, но припомняме свързаните с България неща, защото Шарапова се отказа. Официално!

За това се говореше отдавна, а след загубата си от Донна Векич (Хърв) още на старта на Australian Open носителката на 5 титли от “Големият шлем” се потопи. И така до сряда, когато отново се появи. Във видео и с писмо до “Венити феър” и “Вог” обяви, че приключва с тениса.

“Как да изоставиш единствения начин на живот, който познаваш? Как да си тръгнеш от кортове, на които тренираш от дете, да напуснеш любимата игра?

Тази игра, която ти е донесла толкова много сълзи и радост, този спорт, в който си открил своето семейство, феновете, които са били с теб в продължение на 28 години? На мен досега подобно нещо не ми се е случвало и моля да ми простите. Казвам чао на тениса. На кортовете аз разкрих истинската си същност.

Извън фотосесиите с красиви рокли кортовете показаха моите недостатъци и всяка капка пот, която съм проляла. Те провериха моя характер, моята воля, способността ми да управлявам първичните си емоции и да ги карам да работят в моя полза, а не срещу мен. Между линиите аз се чувствах сигурна и забравях колко съм уязвима. Тенисът бе моята планина и сега ще трябва да си намеря друга, която да изкачвам. Дали усилията си заслужаваха? Никога не съм си задавала този въпрос, а той винаги е съществувал.

Отдадох живота си на тениса, но пък тенисът ми даде живот и ще ми липсва всеки ден. Ще ми липсват тренировките и навиците да ставам рано, да завързвам първо лявата, а после дясната си обувка и да затварям вратата на корта, преди да ударя първата си топка за деня. Ще ми липсват моментите, когато с баща ми сядаме на пейката край тренировъчния корт. Поздравите със съперничките - без значение дали те са разбрали, че са ме накарали да дам най-доброто от себе си. Тенисът ми разкри света и показа от какво тесто съм. Това бе начинът да проверя себе си. Но каквото и да избера, ще продължа да се катеря. До свидания”, написа Шарапова.

Типично в неин стил. Такава е в целия си съзнателен живот. Родена е в Няган (Сибир), където родителите ѝ Юрий и Елена се преместили заради трагедията в “Чернобил”. (Аварията в електроцентралата оставя следи у Мария завинаги и тя продължава да дава пари в помощ на пострадалите).

Силният характер и желанието да успее са нещо, с което Мария винаги се е отличавала. Може би заради трудното начало, когато заминава за САЩ с баща си, в чийто джоб има малко долари, с надеждата да бъде харесана от тенис гуруто Ник Болетиери. Старият хитрец усеща за какво става дума и дава рамо на една кариера, за каквато всеки може да мечтае.

Амбициозната рускиня се превърна в най-богатата жена в спорта и според “Форбс” за последните 10 г. е изкарала 198 милиона долара само от рекламни договори.

Тя е лице на Nike, Evian, Prince, Head, Motorola, Samsung, Porsche, Cole Haan, а на всичко отгоре пусна и собствената марка бонбони Sugarpova. Заради тях преди едно открито на САЩ поиска да участва в турнира в Ню Йорк като Sugarpova, но се отказа заради сложната процедура, която е включвала и даването на пръстови отпечатъци.

С реклама е свързана и любопитна случка след паметната победа над Серена Уилямс на финала на “Уимбълдън” през 2004 г. и първата титла от “Големият шлем”. Веднага след успеха Мария се опитва да звънне на майка си, но има проблеми. Ситуацията е използвана от Motorola, от която веднага предлагат рекламен договор, обсъден набързо с мениджъра Макс Айзенбъд.

При Шарапова животът не е едноцветен. Много тенисистки откровено не могат да я понасят и това си пролича след скандала с положителната проба за отдавна забравения в бившия СССР мелдоний.

Известни имена, сред които и друга бивша №1 - Каролин Вожняцки (по ирония на съдбата тя се отказа също след Australian Open тази година), открито протестираха срещу намалената санкция на рускинята и поканите да се завърне в турнирите “по заслуги”, без да започва наново от нулата. Заради допинга някои от спонсорите на Шарапова се отдръпнаха, но после подновиха договорите, а тенисистката определено не обедня. Точно такива случки обаче помагаха на Шарапова да бъде още по-силна и безцеремонна. За разлика от сънародничката си Анна Курникова, която предпочете да е непрекъснато снимана блондинка и не спечели почти нищо в кариерата си, а след разходки в компанията на хокейни звезди се кротна при Енрике Иглесиас. Шарапова избра да е шампионка и не сбърка. Такава е и сега.

Любовен списък

Да се върнем на любовниците. Руските медии припомниха връзките с тенисистите Хуан Карлос Фереро и Анди Родик, с лидера на групата Maroon 5 Адам Ливайн, който после обясни, че в леглото Шарапова е като мъртва жаба, с тв продуцента Чарли Еберсол, със словенския баскетболист Саша Вуячич. С него дори готвеха сватба, но Мария го изостави заради решението му да напусне НБА и да играе в Турция.

На свалката с Григор Димитров рускинята отдели няколко страници в своята автобиография. И обясни, че се е разделила с българина, защото той не е достатъчно амбициозен. Рускинята не хареса, че Григор смята за свой личен връх това, че е с нея, и че майка му го гледа в компанията на майката на Мария. Но двамата си останаха добри приятели.

Показаха го и в началото на тази година, когато на демонстративния турнир в Мелбърн Шарапова заяви, че не харесва жълтите му панталонки от новата колекция на Nike, а Григор се направи на разочарован.

Връзката на Григор с Шарапова засили неприязънта между рускинята и Серена Уилямс. Тъмнокожата американка бе разочарована, че рускинята е избрала мъж с каменно сърце.

По-малката от сестрите Уилямс и нашият тенисист излизаха заедно в Париж, когато талантът от Хасково тренираше в академията на Патрик Муратоглу. Между Серена и Григор няма лоши чувства и двамата често споделят един корт по турнирите. Уилямс и Мария обаче не се понасят, а рускинята приключи кариерата си с едва две победи в общия баланс. Според Шарапова Серена я мрази още от споменатия финал на “Уимбълдън”.

Сега Мария е с богатия британски артдилър Александър Гилкс.

Възпитаник на Итън и бивше гадже на Пипа Мидълтън. Говори добре руски, тъй като майка му Робин дълго време работи в университета в Оксфорд в департамента за изучаване на Русия и на страните от Източна Европа. Гилкс е разведен, с Мария си пускат общи снимки в социалните мрежи и даже се заговори за сватба.

“Тръгна си една икона на спорта”, коментира Рафаел Надал след писмото на Мария и нейното оттегляне. А от Nike направиха специален билборд и клип, в който обясниха, че Шарапова е човекът, от когото спортът имаше нужда.

Редно е все пак като финал да цитираме оценката на Григор Димитров за уникалната руска тенисистка: “Мога да кажа толкова много. Мария е такава, каквато е. Само любов и уважение към този човек. Опознах я за няколко години. Тя е прекрасен приятел. С каквото и да се заеме оттук нататък, знам, че ще го прави по най-добрия начин. Сигурен съм, че ще видим много от нея в бъдеще.”

Източник: "24 часа"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини