Шарапова напусна голямата сцена като шампион



26-02-2020 18:52 | Станко Димов

Носителката на 5 титли от турнири от Големия шлем Мария Шарапова обяви оттеглянето си от тениса по любопитен начин, използвайки своя колонка във Vogue и Vanity Fair. Рускинята се отказва на 32-годишна възраст, като последната ѝ Мейджър титла е от „Ролан Гарос“ от 2014 г. За последно тя участва на Australian Open 2020, където отпадна на старта след поражение от Дона Векич.

В своята рубрика, Шарапова официално „се сбогува с тениса“.

„Дадох целия си живот на тениса, а тенисът ми даде живот“, написа рускинята.

„Ще ми липсва всеки един ден, всяка една тренировка и рутинна работа, която изпълнявам. Събуждането на разсънване, обуването на лявата си маратонка преди дясната и затварянето на вратата на корта преди удрянето на първата топка. Ще ми липсва моя отбор, моите треньори. Ще ми липсват моментите, в които седим с баща ми на тренировъчния корт. Ръкостискането, без значение дали си загубил или победил, с другите атлети. Независимо дали са знаели дали са ме притиснали до предела на възможностите ми или не“.

Съперничество и неуспехи
Шарапова се премества да живее във Флорида едва на 7-годишна възраст през 1994 г., за да може да получи професионално обучение.

Тя изгря на тенис сцената на 17-годишна възраст през 2004 г., когато спечели Уимбълдън, побеждавайки на финала водачката в схемата Серина Уилямс.
Тя се изкачи до върха на ранглистата през 2005 г. и отделно от трофея от Уимбълдън спечели още 4 от Големия шлема – два на „Ролан Гарос“ и по един на Australian Open и US Open. Освен това, Шарапова загуби още три финала в Шлема от дългогодишната си опонентка Серина Уилямс.

През 2016 г. тя дава положителна проба за употреба на забраненото вещество мелдоний. Първоначално е наказана да не играе 2 години, но впоследствие, след обжалване, санкцията ѝ е редуцирана до 15 месеца. Тя се завърна на корта през април 2017 г., но така и не успя да стигне до висините, с които беше свикнала в кариерата си до момента.

„Тялото ми се разкъса“
По време на кариерата си, Шарапова заработи повече от 38 млн. долара от наградни фондове, според данни от официалния сайт на WTA.
„Поглеждайки назад във времето сега осъзнавам, че тенисът беше моята планина. Пътят ми беше изпълнен с долини и отклонения, но гледката от върха беше незаменима“.

„След 28 години и 5 спечелени титли от Големия шлем мисля, че съм готова да покоря нова планина, която е с различен тип пътеки“.
Мария изкара 5 различни етапа на върха на ранглистата, които ѝ осигуриха редица високоплатени договори, като този с Nike.

Завръщайки се на върха през 2012, Шарапова записа своя дебют на Олимпийски игри в Лондон, където се поздрави със сребърен медал (отстъпи на финала пред Серина Уилямс).

Извън корта, Шарапова успя да създаде своя бизнес имеперия с производството на бонбони „Шугарпова“.

Контузиите, в крайна сметка, казаха своята последна дума при рускинята. През последните години тя многократно отсъстваше от Тура заради проблеми с рамото, като преди миналогодишния US Open загатна, че краят на кариерата ѝ не е далеч.
„30 минути преди да изляза на корта изпълнявах процедури, с които рамото ми изтръпваше, за да мога да издържа по време на мача“, сподели Маша, която в момента е под №373 в света.

„Контузиите в рамото не са нищо ново за мен – с течение на времето сухожилията ми се изтриха като връв“.
„Подложих се на множество операции – една през 2008 г., още една миналата година, като изкарах месеци на терапия. Стъпвайки на корта аз се почувствах като краен победител, а това беше просто първата стъпка от възстановяването ми. Не споделям това със съжаление, а да разкрия реалността. Тялото ми вече не издържа“.

Голям шампион
„Струваше ли си цялата ми кариера? Никога не съм го поставяла под въпрос. Душевната ми издържливост винаги е била най-голямото ми оръжие. Дори когато опонентите ми са били физически по-силни, аз просто играех по-добре, можех да го направя и го направих“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини