Три причини Федерер да спечели Australian Open



13-01-2019 10:17 | Николай Драганов

Откритото първенство на Австралия стартира на 14 януари, а един от фаворитите и през тази година е 37-годишният Роджър Федерер. Швейцарецът спечели последните две издания на турнира и увеличи сметката си на 20 отличия от Големия шлем. Но възможна ли е нова титла в Мелбърн за Маестрото? На този въпрос обръща внимание официалният сайт на ATP, който се спира на три причини, поради които нов триумф на Федерер е напълно възможен.


1. Федерер спечели последните две издания на Australian Open


Трудно е да спориш с фактите. През 2017-та година Роджър Федерер пристигна на първия за годината турнир от Големия шлем след контузия, която го държа дълго извън кортовете. Беше поставен под №17, което е доста чужда територия за швейцареца. Но той успя да намери най-добрата си форма и завоюва първа титла от Големия шлем от повече от 4 години насам. 


След това, през миналата 2018-та година, Федерер не изгуби дори сет до финала, където спечели петсетова битка с Марин Чилич по пътя към рекордния трофей №20. Така че настоящият №3 в света има причини да влезе с огромно самочувствие в първия за годината турнир от Шлема.


"Не съм много сигурен доколко чуствам, че мога да защитя трофея", каза Маестрото ден след триумфа си през миналата година. "Може би догодина, когато се върна тук, бих могъл да повярвам, че мога да спечеля отново", добави той. 


"Догодина" вече е тук за Федерер, а той е един от основните фаворити за голямата слава... отново. 


2. Постоянството е ключът на Федерер в Мелбърн


Не че Федерер не е постоянен и в другите най-големи турнири, но той винаги е започвал сезона на ниво. Статистиката показва, че швейцарецът е достигал поне до полуфинал в 13 от последните си 14 участия в Откритото първенство на Австралия.


Обичайно хората поглеждат към осемте титли на Федерер на Уимбълдън и изтъкват неговите качества на трева. Федерер наистина има 95 победи и само 12 загуби в "Ол Инглънд Клъб", което означава 88.8% победи. Но какво показва статистиката в Мелбърн? Почти същото - 94 победи и 13 загуби или 87.9% в първия за годината турнир от Шлема. 


Като се има предвид постоянството, с което Федерер пробива път към втората седмица на Australian Open, нормално е да очакваме 99-кратният шампион от тура да има шанс, когато схемата се стеснява. 


3. Той държи здраво сервиса


Може да звучи просто, но Федерер е един от най-добрите сервиращи в ATP тура. През последните 10 години, швейцарецът е в Топ 6 по спечелени сервис геймове във всяка една година с изключение на 2016-та, когато обаче не се класира за тази категория поради дългото отсъствие. Според инфосистетама та на ATP за резултати и статистика, Федерер се нарежда на шесто място в Откритата ера по отношение на сервисите, като е спечелил 88.7% от геймовете при свой начален удар, които е изиграл. През миналата година той беше пробит 6 пъти за 22 сета. 


Защо това има значение? Всеки човек има лоши дни от време на време, дори най-добрите в тура. Но ако това се случи с Федерер в предстоящите две седмици, неговият сервис му представлява оръжие, което да го спаси в трудни и завързани ситуации. Определено няма да му попречи и фактът, че има рекорд от 31 към 10 спечелени тайбрека в Мелбърн. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини