Мнението на специалистите: Любомир Тодоров



11-01-2019 14:00 | Станко Димов

В навечерието на първия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия, от Tennis24.bg се свързахме с някои от най-компетентните и популярни журналисти, които отразяват любимия спорт. Попитахме ги за мнение за жребиите за основната схема при мъжете и жените, техните фаворити в надпреварата и докъде може да стигне Григор Димитров. Ето какво мнение изрази Любомир Тодоров от Българското национално радио.

Кои са неговите фаворити в схемата при мъжете
Жребият за основната схема при мъжете на Откритото първенство на Австралия събра Рафаел Надал и Роджър Федерер в една половина. Но лично аз не вярвам, че двамата ще стигнат до поредния двубой от титаничното им съперничество на полуфиналите в Мелбърн. Много е вероятно и двамата да не се доберат до тази фаза на турнира. Формата на Надал е абсолютна загадка и с оглед на слабото (за неговите стандарти) представяне на твърди кортове Рафа може да отпадне и по-рано, въпреки доста лесния жребий. Най-сериозните опоненти по пътя на левичаря от Манакор изглеждат Алекс де Минор, Диего Шварцман и на четвъртфинал Григор Димитров или Кевин Андерсън.

Шампионът от последните две издания Федерер суеверно повтори ритуала с участието на „Хопман къп“ и се надява това да му донесе трета поредна и общо седма титла в „Мелбърн парк“. Въпросът е дали Маестрото ще успее да издържи две седмици в горещините и да съхрани сили за седем победи на 37 години.

В горната част на схемата носителят на шест купи от Australian Open Новак Джокович ще има първи сериозен тест евентуално срещу Денис Шаповалов в третия кръг. Ако всичко е наред, Ноле би трябвало да стигне до полуфинал. Въпросът е дали там ще го чака №4 Александер Зверев. Мисля, че точно в Австралия ще се види колко е напреднал германецът в сътрудничеството с Иван Лендъл. До момента Саша няма впечатляващи резултати в турнирите от Големия шлем и това беше според мен главната причина за наемането на чеха с американски паспорт. Да, Федерер преодоля убедително Зверев на финала в Пърт, но това все пак беше в подготвителен период. Саша показа в Лондон, че е способен да победи един след друг швейцареца и Джокович, така че не изключвам точно той да спечели титлата на 27 януари.

Тенисистите, които могат да объркат плановете на фаворитите?
Откритото първенство на Австралия не би бил турнир от Шлема, ако нямаше изненади. Със сигурност ще има и следващата седмица. Могат да надскочат досегашните си постижения тенисисти като Карен Хачанов, Стефанос Циципас, Даниил Медведев, Борна Чорич. От домакините най-добре ще се представят Ник Кириос и Алекс де Минор.

За жребия на Григор Димитров
Григор Димитров изтегли приемлив жребий. Трябва да се молим слабият мач, който изиграва всяка година в Мелбърн, да е срещу съперник, когото все пак ще преодолее. Иначе Аustralian Open е най-успешният турнир от Шлема за българина. Той има да защитава най-много точки тази година точно от него – 360. За да стигне отново до четвъртфинал, където евентуално ще го чака Надал, Димитров трябва да се справи първо с Янко Типсаревич, за когото не е ясно може ли да издържи трисетов (поне) мач. Вторият кръг също не би трябвало да е проблем (Лайович или Куевас), а в третия Гришо трябва да се изправи срещу Джон Иснър. Тук нещата са на кантар, но ако хасковлията изиграе мача на топниво би могъл да го спечели. Важна ще бъде ролята на Андре Агаси, който и през 2018-а беше в Австралия, но клиентът му Джокович загуби в четвъртия кръг от Хьон Чун. Ако легендарният американец успее да вдъхне по-голяма вяра в собствените сили и да повиши психологическата му устойчивост, то Григор може да стигне доста напред.
На осминафинал най-опасен съперник изглежда №5 Кевин Андерсън, който демонстрира отлична форма от началото на сезона. Българинът води с 6-2 победи срещу него, т.е. има оръжия, с които да надделее над южноафриканеца. Ако спечели Григор може за трети път в турнира да играе срещу Надал. Но четвъртфинал би бил таванът за Димитров през януари.

Кои са неговите фаворитки в схемата при дамите
При жените изглежда малко вероятно Каролине Вожняцки да защити титлата си. Водачката Симона Халеп е в много трудна четвъртина и с оглед на липсата на игрова практика за момента не изглежда фаворит. Серина Уилямс заяви сериозни амбиции за осма титла от Откритото първенство на Австралия. Но времето не е на нейна страна и за мен би било изненадващо, ако достигне до финала.

Втората поставена Ангелик Кербер може да се пребори за втори трофей в Мелбърн. Опасни в нейната четвъртина изглеждат Вожняцки и Кики Бертенс. Възможен е полуфинал срещу Наоми Осака, който може да определи и новата шампионка. Изненади ще има и тук – и то много. Очаквам отлично представяне от Арина Сабаленка и Ашли Барти, които могат да объркат доста сметки.

БЛОГЪТ НА ЛЮБО ТОДОРОВ В TENNIS24.BG

Oчаквайте по-късно днес и мнението на Борислав Орлинов от Tenniskafe.com. В събота ще ви предоставим мненията на Явор Геронтиев („24 часа“) и Емил Евтимов (Gong.bg).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини