Ноле и Фиш на прага на историята



30-03-2011 14:01 | Станко Димов

За първи път от години насам Анди Родик може да загуби статута си на първа ракета на САЩ, при това много скоро. Любимият на модела Бруклин Декър напусна турнира в Маями още в първи кръг, докато неговият приятел от детството Марди Фиш продължава да жъне победа след победа и вече е на ¼-финал, където го чака Давид Ферер.


След като изненадващо отпадна в първия кръг в Индиън Уелс, Ферер се върна на правилния път и затвърди силния старт на сезона с нови победи в Маями. Испанецът достигна сред най-добрите 8 в турнира без да загуби сет (за 3 мача той загуби само 12 гейма).

 

От началото на годината Ферер има 17 победи и 3 загуби, като е само на един успех от трето участие на полуфинал в Кей Бискейн (2005, 2006). Двубоят ще е много важен и за Фиш, който освен че може да се класира за първи път на полуфинал в Маями, при победа за първи път ще стане най-висококласираният американски тенисист.


 „С Анди Родик започнахме кариерите си по едно и също време. Много беше трудно да си представя, че някога ще бъда по-напред от него в ранглистата. Той е спечелил толкова много мачове, толкова много титли и срещу за Купа „Дейвис”. Наистина не съм предполагал, че някога ще мога да се чувствам като номер 1 в САЩ”, коментира Фиш, който през последните 8-9 месеца бележи страхотен прогрес в играта си.


До момента Ферер и Фиш са се изправяли 6 пъти, като двамата имат по 3 победи. Любопитното е, че за последно играха един срещу друг преди цели 4 години.
Двубоят от вечерната сесия ще противопостави световния номер 2 Новак Джокович и южноафриканеца Кевин Андерсън.

 

Ноле безспорно е най-голямата звезда от началото на годината, след като все още е непобеден (21-0). Силната игра на сърбина му донесе титлите от Australian Open, Дубай и Индиън Уелс. Сега е на ¼-финал и в Маями.


Представянето на Ноле в Кей Бискейн е доста противоречиво. Той спечели титлата през 2007 и игра финал през 2009. В същото време Джокович отпадна във втори кръг тук през 2006, 2008 и 2010.


След като пребори Федерер за второто място в ранглистата, нов триумф ще бъде сериозен коз за Ноле по пътя към върха. Ранното му отпадане миналия сезон, гарнирано с титла този може да му осигури близо 1000 точки (преднината на Надал в момента е около 4000 точки).


Въпреки, че до момента не победи нито един от топ играчите, Андерсън взе скалпа на няколко талантливи момчета, като Николай Давиденко, Гилермо Гарсия – Лопес и Джон Иснър.


Преди месец Андерсън стана първият представител на ЮАР, който печели титла от ATP за последните 5 години, след като триумфира на родна земя на турнира в Йоханесбург.


В единствения мач между него и Джокович победата взима Андерсън. При това двубоят е отново в Маями, преди 3 години във втори кръг.

 

Програма за срещите тази вечер:


След 00:00 часа: Давид Ферер (Испания, 6) – Марди Фиш (САЩ)
След 04:00 часа: Новак Джокович (Сърбия, 2) – Кевин Андерсън (РЮА)

След 20:00 часа: Агниешка Радванска (Полша) – Вера Звонарьова (Русия, 3)
След 02:00 часа: Виктория Азаренка (Беларус) – Ким Клайстерс (Белгия, 2)




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини