Сьодерлинг: Най-накрая спечелих в Австралия, искам да продължа да впечатлявам



14-01-2011 15:55 | Станко Димов

През миналия сезон Робин Сьодерлинг бе играчът, който регистрира огромен прогрес, при това на всички настилки. Класира се за финал на турнир от Големия шлем, спечели титла от "Мастърс 1000", а освен това направи и няколко паметни победи над играчи от Топ 10. Преди дни шведът спечели първата си титла в Австралия, след като триумфира на турнира в Бризбейн. Сега предстои Australian Open, а Робин е по-силен от всякога.


"Победих някои от най-добрите играчи в света, което ми вдъхна допълнителна доза увереност в силите. Сега вече всичко зависи от мен. Знам, че мога да побеждавам топ играчите и искам да го правя не един или два пъти на сезон, а всяка седмица", сподели Сьодерлинг.


"Мисля, че играех добър тенис и преди няколко години. Когато показвах най-доброто от себе си също можех да побеждавам топ играчите. Разликата обаче е, че тогава не бях постоянен. Това бе елементът, който ми лиспваше", каза още Сьодерлинг.

 

"И преди се справях добре на големите турнири, това беше моята цел. Затова ако продължа да се развивам съм сигурен, че ми предстоят няколко години на много високо ниво.

 

"Когато бях малък имаше много добри тенисисти от Швеция. Всички те ме впечатляваха и сега аз искам да направя същото с тях. И ако успея, то тогава след 5 или 10 години моята родина ще има повече състезатели в елита", сигурен е Сьодерлинг.


И това време започна сезона. Сьодерлинг стартира сезон 2011 по възможно най-добрия начин - с титлата от турнира в Бризбейн. Към момента обаче Сьодерлинг е единственият представител на Швеция в Топ 200.


Това, което до момента липсва в кариерата на шведа е титла от Големия шлем. До момента Робин е играл два финала на "Ролан Гарос", загубени от световните номер 1 и 2 Рафаел Надал (2010) и Роджър Федерер (2009).


"Те са номер 1 и 2, те са най-добрите играчи в света, но никога не съм чувствал огромна разлика между нас. Според мен има 10 или 15 момчета, които могат да спечелят титла от Големия шлем, но разбира се Роджър и Рафа са големите фаворити на всеки турнир, в който участват", каза още Сьодерлинг.


За да изведе играта си едно ниво по-напред, Сьодерлинг взе решение да се раздели с треньора си Магнус Норман.


"Прекарах две страхотни години за моята кариера под ръководството на Магнус, той е страхотен треньор. И двамата обаче се съгласихме, че имаме нужда от промяна. Разбира се на него не му бе никак лесно да пътува 40 седмици в годината из целия свят". В момента шведът работи с италианеца Клаудио Пистолези, но все още е прекалено рано да се каже дали партньорството им е успешно.


"С Клаудио работим заедно едва от 4,5 седмици. В Бризбейн бяхме заедно за първи път и мисля, че започваме добре. Работим здраво и усещам, че подобрявам играта си. Ако продължа в същия дух вярвам, че ще постигна доста".


"Играя много добре от началото на годината и това ме прави истински щастлив. Никога преди не се бях представял на ниво в Австралия. Сега най-накрая спечелих турнир тук, при това с добра игра, което ми дава допълнителна доза увереност преди Мелбърн", коментира още Сьодерлинг.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини