В Австралия се лутат: Къде са ни талантите?



13-01-2011 15:45 | Станко Димов

Саманта Стосър ще бъде голямата надежда на Австралия за триумф на "домашния" Голям шлем, който започва в понеделник. Големият си пробив 26-годишната тенисистка направи миналата година, когато достигна до финал на "Ролан Гарос".

 

Сега надеждите на домакините са, че Стосър ще може да направи последната решителна крачка и да стане първата австралийка с титла от Мелбърн за последните 3 десетилетия.


През последните години напрежението бе изцяло върху раменете на Лейтън Хюит, който бе големият фаворит на местната публика. Бившият номер 1 бе на косъм от мечтания домашен триумф, когато през 2005-та година игра финал на "Род Лейвър Арина". Вечерта обаче принадлежеше на Марат Сафин, който след успех в 4 сета грабна първата си и единствена титла от Големия шлем.


Нещо повече - през последните две години Хюит претърпя различни операции, породени от честите му травми, които го свлякоха до 54-ото място в ранглистата.

Надеждите при жените освен със Стосър са свързани още с Ярмила Грот (номер 40 в света) и родената в Русия Анастасия Радионова, която по настоящем е 66-та в класацията.


Лейтън Хюит дари родината си с титла от Големия шлем за последно през лятото на 2002-ра година, когато спечели Уимбълдън. Няколко месеца по-рано той превзе и "Флашинг Медоус" в Ню Йорк, навлизайки с гръм и трясък в мъжкия тенис.


През последните години обаче Австралия така и не може да изкара нов класен състезател, който да се конкурира с Хюит и Пат Рафтър. Това остава напълно недостижими на този етап легендите Род Лейвър и Рой Емерсон.


Местната федерация по тенис бе зарината от критика от медиите, които обвиняват, че администраторите са спали, когато Рафтър и Хюит са печелили турнири из целия свят.

"През последните пет години не получихме достатъчна подкрепа от правителството", оправда се Джон Фицджералд, директор на тениса в Австралия.


"Мисля, че приоритетите ни през последните 5 години се промениха. Концентрирахме усилията си в развитието на Austyralian Open, а не на местните момчета. Затова сега ще трябва да си понесем последствията".


"Това, което искрено ме размива е когато хората започнат да критикуват, че не сме работили. Не можем просто да щракнем с пръсти и да вкараме 10 момчета в Топ 100 и 3 в Топ 10 на пример. Това е много трудна задача. Годините на участниците в Топ 100 се променят и ни е необходимо време. Момчетата, които идват в следващата генерация са обещаващи, но и на тях ще им трябва време", каза още Фицджералд.


"Нека не забравяме, че тенисът е спорт, който се разви изключително през последните години. Сега Австралия не е една от малкото държави, които инвестира в този спорт и разбира от този спорт.

"Виждате, че все повече деца, при това от всички точки на света, се интересуват и практикуват тенис. В този ред на мисли сега ще ни е много по-трудно да имаме играч в Топ 10 в сравнение преди няколко години на пример", разясни още Фицджералд.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини