ITF ще промени методите си за информиране



04-10-2016 22:30 | Tennis24.bg

Международната тенис федерация (ITF) ще ревизира начините и процеса по информирането на играчите за новостите в списъка за забранени вещества. Това обявиха от ITF след последното развитие по случая Мария Шарапова.

По-рано днес Международният спортен арбитраж намали двугодишното наказание на рускинята на 15 месеца и тя ще може да се състезава отново от 27 април 2017 г. Бившата номер 1 беше уличена в началото на годината в употребата на забраненото от 1 януари вещество мелдоний. Шарапова обжалва с довода, че не е била адекватно информирана за промяната на статута на лекарството, което взима от 10 години заради здравословни проблеми.

От ITF обявиха, че са информирали адекватно играчите за промените в анти-допинговите правила. Въпреки това тенис босовете допълниха, че от тук нататъка ще предприемат и повече мерки в комуникацията с тенисистите.

„От ITF предприема адекватни мерки за публикуване на списъка със забранени вещества. Ще продължим да работим по начина на информиране, за да не стигаме до подобни оплаквания от страна на играчите, че не са били осветени напълно“, казват от тенис-централата.

В тази насока се изказа и самата Шарапова, която написа в официалното си становище: „Научих много от това, което се случи и се надявам, че в ITF също са се поучили. Арбитражният съд заключи, че „не се съгласява с много от заключенията на Трибунала.“

Поех отговорността за всичко, което се случи от самото начало, за това, че не знаех, че лекарството, което взимах в продължение на повече от 10 години, вече не е позволено. Научих обаче, че другите федерации известява своите спортисти за промените в правилата. Особено в Източна Европа, където Милдронатът е използван от милиони.

Сега всичко свърши и се надявам, че ITF и другите подобни организации и антидопингови власти ще се поучат от това, което другите федерации правят, така че никой друг тенисист да не премине през това, през което аз минах.“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини