След четири победи Цвети бе спряна в Париж (снимки)



01-06-2016 20:09 | Любомир Тодоров

Първата ракета на България Цветана Пиронкова отпадна на четвъртфиналите на турнира от Големия шлем "Ролан Гарос".

Тя отстъпи на №21 в схемата Саманта Стосър от Австралия с 4:6, 6:7(6) на централния корт "Филип Шатрие" след един час и 47 минути игра. В първата част Цвети водеше с 5:2 и 40:0, а в тайбрека на втория имаше два сетбола.

ГАЛЕРИЯ ОТ ДВУБОЯ ВИЖТЕ ТУК

Най-силната българска тенисистка в последното десетилетие започна отлично мача. В третия гейм Цветана стигна на два пъти до точка за пробив и успя при втория шанс, за да поведе с 2:1. За съжаление достигалата до №4 в света на единично Стосър направи тутакси рибрейк. Пиронкова не се смути и отново проби. Този път тя затвърди с неотразим бекхенд по правата и дръпна с 4:2. В следващия гейм пловдивчанката поведе с 40:0, но 32-годишната австралийка успя да измъкне подаването си. Веднага след това Цвети допусна да бъде върнат пробива при 4:4. Постепенно финалистката в Париж от 2010 година се разигра и започна да доминира със своя форхенд, а движението на Пиронкова беше ограничено заради разтежението, в лювото бедро, получено в неделя. В десетия гейм Стосър направи пробив на нула и спечели първия сет.

В откриващия гейм на втората част Цвети имаше точка за брейк, но мощната Сам го отрази. В следващия българката прекъсна негативната серия от 5 загубени игра за 1:1, а веднага след това постигна брейк. Последва затвърждаване на нула за Пиронкова и 3:1. Стосър успя да върне пробива за 3:3, след като българката имаше проблеми с първия си сервис. В маратонски осми гейм 28-годишната пловдивчанка успя да вземе подаването си за 4:4. Веднага след това Цвети стигна на два пъти до точки за пробив, но не успя. При 5:6 българката сервираше за вкарване на сета в тайбрек и го направи на нула!

В него смяната на полетата дойде при категоричното 5:1 точки за Пиронкова. Стигна се до 6:4, но изпусна двата сетбола. След това Стосър стигна до мачбол и успя.

КАК СЕ РАЗВИ МАЧЪТ ГЕЙМ ПО ГЕЙМ

За отличното си представяне на "Ролан Гарос" Цветана взема 430 точки за световната ранглиста, което ще я изстреля до около 70-ото място, и 294 000 евро от наградния фонд (преди облагането на сумата с данъци). Тя спечели последователно срещу №16 Сара Ерани, Юхана Ларшон, №19 Слоун Стивънс и №2 Агниешка Радванска.

Пиронкова е четвъртата българка, стигнала до тази фаза в Париж след Мануела Малеева, Катерина Малеева и Сесил Каратанчева и първата от 2005 г. насам. Пловдивчанката стигна до втората седмица в трети турнир от Големия шлем след Уимбълдън и US Open.

На полуфинала Стосър ще играе с четвъртата поставена испанка Гарбине Мугуруса, която победи Шелби Роджърс от САЩ със 7:5, 6:3.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини