Адвокат Дерменджиев: Не вярвам УАДА да промени решението си за мелдония



31-03-2016 15:30 | Tennis24.bg

Известният адвокат Ивайло Дерменджиев, който е и арбитър в Международния съд по спорта в Лозана (КАС) заяви, че УАДА няма да се отдръпне от становището си за наскоро забраненото вещество мелдоний, с което бяха хванати около 150 спортисти. Дерменджиев каза, че не вярва УАДА да си признае, че не си е свършила работата докрай при забраната на това вещество.

„Това е тежка организация, с тромава структура, и не вярвам да се отрече от решението си. По тази причина всеки конкретен случай с употреба на мелдоний ще се разглежда поотделно. Според мен това ще бъдат сложни дела, но съм сигурен, че така ще се процедира. Ясно е, че има проблеми с изясняването на действие на това вещество и може би затова отделните федерации се бавят и умуват как да реагират по всеки случай. Но, за да има решение, трябва именно федерациите да накажат или не въпросните спортисти. След това нещата ще се разглеждат от съда в Лозана. Но съм сигурен, че всеки случай ще се гледа отделно и няма да има генерално решение да бъдат опростени или наказани тези 150 спортисти”, каза пред BGathletic.com Дерменджиев.

Адвокатът поясни, че според производителя разграждането на мелдония в организма е между 24 и 48 часа, но по последните изследвания не е така. „С отказа на Габриела Петрова от отваряне на Б-пробата тя автоматично признава, че такава субстанция има в нейния организъм. След като го признава, международната федерация трябва да прецени дали и колко да я накаже”, заяви още Дерменджиев.

Адвокат Дерменджиев не се ангажира да коментира дали състезателите ще могат да претендират за „пропуснати ползи” за периода, когато не се състезавали, поради положителните си проби с мелдоний.
„Не мога да кажа как ще се развият нещата, както и кого да съдят тези спортисти и от кого да си искат „пропуснатите ползи”, сподели юристът.

Ивайло Дерменджиев припомни историята на скандалния препарат. Той е продукт на бившия Съветски съюз, а след разпада на страната, производството на мелдоний се поема от латвийска фирма, която вероятно притежава патента.

„Говори се, че мелдоният е използван и за военни цели в Афганистан за стимулиране на армейските подразделения”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини