Престъпления и наказания в спорта



23-03-2016 16:23 | Любомир Тодоров

Светът на спорта беше разтърсен изоснови, след като Мария Шарапова призна на 7 март в изявление от Лос Анджелис, че е дала положителна допинг проба. Тенис звездата е била заловена с препарата мелдониум, който е добавен в списъка на забранените вещества от 1 януари 2016 година. Но се оказа, че бившата приятелка на Григор Димитров го е употребявала от 10 години.

Още не е ясно с колко ще бъде наказана най-богатата спортистка на планетата от Международната тенис федерация (ITF). Но Шарапова вече получи санкции от своите спонсори. Рускинята официално е припечелила 29,7 милиона долара между юни 2014 г. и юни 2015 г., според класацията на списание Forbes. По-голямата част от тази сума бившата номер едно в света не е заработила на корта.

Маша, която сама е безспорен световен бранд, получи първия сериозен удар от най-големия си спонсор Nike. Американската компания за спортна екипировка тутакси замрази договора си с първата дама на спорта до края на разследването. Според британския консултант по маркетинг и спонсорство Найджъл Къри 8-годишният контракт на Шарапова с Nike е на стойност от 100 милиона долара и е най-големият за производителя с жена. Т.е. носителката на 5 титли от Големия шлем е вземала по 12,5 милиона долара годишно, без бонусите, които компанията й е давала при определени резултати. Така че приходите на Мария доста ще намалеят.Часове след решението на Nike и швейцарският производител на часовници TAG Heuer анонсира, че няма да поднови договора си с 28-годишната тенисистка. А тя беше лице и посланик на марката още от 2004-а.

Третият пирон заби Porsche, чието лице 188-сантиметровата дългокрака блондинка беше от началото на 2013 година. „Натъжени сме от последните новини. Докато станат ясни повече детайли по случая и докато анализираме създалата се ситуация, решихме да отложим планираните дейности”, съобщиха от германския автомобилен концерн.

Обратният пример даде Head. Фирмата, която произвежда тенис ракети, обяви, че ще предложи нов договор на Шарапова. В официалното изявление се отбелязва, че от много години насам бившата номер едно е била пример за подражание за любителите на спорта, а смелостта, която е показала около допинг скандала, в който се замеси, заслужава истинско възхищение.
Маша

„В последните години спонсорите реагират доста по-бързо при скандалите, - коментира Къри. – Преди време те не казваха и не правеха нищо докато пушилката не се разнесе и случаят биваше забравен. Сега реагираха мигновено и така наливат още масло в огъня. Трудно решение за Nike“.

И преди случая с руския секссимвол спомоществователите реагираха нееднозначно при големи скандали в спорта с техни лица. Ето и някои от най-известните случаи от последниге години.

Атлетическият свят често е замесван в допинг скандали, които автоматично водят и до отдръпване на спонсори. Вторият в класацията за най-бързите мъже в света Тайсън Гей (САЩ) даде положителна допинг проба през 2013 г. и от Adidas веднага прекратиха спонсорския си договор с него. Nike обаче побърза да му предложи контракт веднага след успешното му завръщане на пистата. Американският бранд за спортни стоки изостави и отново побърза отново да привлече олимпийския шампион на 100 м от Атина 2004 Джъстин Гатлин (САЩ) след силните му постижения през миналата година. Гатлин загуби правата си и спонсорския договор с Nike през 2006 г. с допинг провинение, а през 2015 г. отново облече екипа на фирмата. Това доведе и до силно недоволство в спортния свят.

Един от най-известните рекламни лица на Nike в последните години беше Оскар Писториус. Южноафриканският спринтьор с два ампутирани крака стана първият спортист с увреждания, който взе участие на Олимпийски игри. От вдъхновител за милиони по света обаче той стана презрян за феновете си след убийството на приятелката си Реева Стеекамп на 14 февруари 2013 г. Освен свободата си Писториус загуби и приходи от 3,5 милиона долара на година от спонсорските си договори с Nike и фирмата за очила и аксесоари Oakley. Писториус даде всичките си пари по делото. Осъден е за предумишлено убийство на 5 г затвор. Обяви къщата си за продажба за обжалването.
Писториус

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) също загуби спонсори. Допинг скандалът с руската атлетика, който доведе до остраняването на Русия от международни състезания по лека атлетика, срина реномето на Царицата. Банката ВТБ не поднови контракта си с ИААФ в края на 2015 г. Adidas също са на път да прекратят дългогодипните си отношения с ИААФ, като в момента следи изкъсо как се решават проблемите с допинга от централата. От Nestle обявиха, че спират финансовата си подкрепа по програма за подрастващи на федерацията.

Големите компании реагират по различен начин и когато не става въпрос за допинг, а за скандал, станал обществено достояние. Първи усети това на гърба си голфистът Тайгър Уудс. Американецът беше уличен в многобройни изневери през 2009 година. На следващата съпругата му Елин Нордегрен поиска и получи развод от №1 в голфа Уудс. По това време той беше най-богатият спортист в света.

Как реагираха неговите спонсори? Nike, която подкрепяше Тайгър от дълги години, не го изостави. Младата надежда подписва петгодишен договор с компанията през 1996 година на стойност 40 милиона долара. И до ден днешеи Уудс е сред лицата на марката, към която показа по-голяма вярност, отколкото към жена си.

Производителят на напитки Gatorade не поднови договора си с Тайгър в края на 2009 година. Заедно с това беше спряна и марката "Tiger Focus", за което от компанията заявиха тогава, че няма нищо общо с катастрофата на голфиста и последвалите разкрития за неговите похождения. През 2010-а от Gillette също прекратиха контракта на Уудс. Същото направиха още двама от спонсорите на мургавия янки – комуникационният гигант AT&T и консултантската компания Accenture.

Колоездачната легенда Ланс Армстронг загуби ореола си през януари 2013 година, когато пред Опра Уинфри призна, че е използвал допинг. През октомври предишната година Международният колоездачен съюз потвърди решението на антидопинговата агенция на Съединените щати за пожизнена дисквалификация на Армстронг и отнемане на всичките му отличия от 1998 г., сред които и 7-те титли от Обиколката на Франция. Въпреки това до появата в предаването на Опра преборилият рака Ланс упорито отричаше да е използвал непозволени средства за своите победи.
Армстронг

Това донесе загуби, оценявани на 150 милиона от анализаторите. От Nike реагирараха отново бързо. Те се разделиха с тексасеца след като едно десетилетие бяха негов основен спонсор. Компанията обаче продължи да дава пари за фондацията за борба с рака Livestrong като условието беше основателят й Армстронг да излезе от борда на директорите, което той направи веднага. Скоро след това пре кратиха деловите си отношения с колоездача и Anheusser-Busch, Trek Bicycle Corp, FRS и Honey Stinger.

Спортист може да загуби голям спонсор и от непремерено изказване. Пример за това е боксьорът Мани Пакяо. През февруари тази година Nike прекрати договора си с филипинеца. Спортистът, който влиза в политиката, заявил, че „хомосексуалистите са по-лоши и от животните“.Реакцията на американския спортен гигант не закъсня. „Намираме коментарите на Мани Пакяо за отвратителни. Ние категорично се противопоставяме на каквато и да е дискриминация“, беше позицията на Nike. Боксьорът се извини веднага, но стореното – сторено.

Решение за наказанието на Шарапова може да бъде взето скопо. След като се разбере колко голяма ще бъде санкцията, ще започнат вероятно новите ухажвания към Мария. Но не е ясно какво бъдеще ще имат техните връзки и ще успее ли рускинята да възстанови напълно имиджа си, и съответно своята привлекателност, за спонсорите.

Яна Касова
Любомир Тодоров
За сп. Икономист

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини