Победителят в маратона на Токио изгоря с допинга на Маша



08-03-2016 09:55 | Tennis24.bg

Победителят в лекоатлетическия маратон на Токио Ендешоу Нагесе, родената в Етиопия световна шампионка на 1500 м Абеба Арегави, руският колоездач Едуард Ворганой и двама украински биатлонисти – Артьом Тишченко и Олга Абрамова са другите петима спортисти, които засега са хванати с допинга на Мария Шарапова „Мелдониум“. Според вътрешни информации общо девет спортисти са „изгорели“ с новия допинг, като разследването по случая продължава


Препаратът, известен още като „Милдронат“ е използван в медицината като антиисхемично средство. Той е произвеждан в Латвия и е много популярен като добавка още в Русия и Литва. Смята се че помага при проблеми със сърцето, ангина пекторис, недостатъчност на магнезий и др. Според някои справочници лекарството подобрява настроението и прави приемащия го по-активен и жизнен. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ обаче не го одобрява, а през 2016 г. той бе включен в списъка със забранени вещства на Световната антидопингова агенция. От WADA обосноваха решението си с „доказателства, че спортистите го използват, за да подобрят представянето си".


В началото на март Негесе влезе в историята на етиопския спорт, като първият атлет от тази страна, хванат с допинг. Преди това родената в Швеция, но с етиопски произход Арегави също „изгърмя“ с включеното от януари в списъците вещество. Миналия месец зарад употреба на Мелдонииум бе наказан и руският колоездач Едуард Ворганой.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини