За честта на Мария



08-03-2016 10:00 | Любомир Тодоров

В навечерието на 8 март Мария Шарапова показа, че освен че е дама може да сложи в малкия си джоб и почти всички представители на силния пол със своето мъжество.

Най-богатата спортистка в света излезе пред медиите в Лос Анджелис и призна, че е дала положителна допинг проба и поема всички последвствия от това. Лично аз не бях чувал в света на тениса (и спорта изобщо) някой от световния елит да се изправи и да заяви, че е ползвал непозволени средства.

За това Маша заслужава уважение, но не и за 10-годишната употреба на вещество, което все пак й е давало някакво предимство, макар че до този януари е било разрешено. Ето какво пише в листовката на Mildronat:

"В условията на високо натоварване възстановява баланса между доставката и необходимостта от кислород на клетките, премахването на натрупването на токсични продукти на метаболизма в клетките, като ги предпазва от повреда; също има тонизиращ ефект. В резултат на използването му тялото придобива способността да издържа на стрес и да възстанови бързо енергийните си резерви. Поради тези свойства се използва за лечение на различни заболявания на сърдечно-съдовата система, кръвоснабдяване на мозъка и подобряване на физическата и умствената дейност".

Но да се върнем на "Мъжеството на жената" (по Джек Лондон). В петък 28-годишната Шарапова оповести, че ще направи важно съобщение в понеделник и остави света да тръпне в догадки за край на кариерата й. Мария откровено разказа своята версия за случилото се. Вероятно това е било част от сделката между нея и Международната тенис федерация, за която говори адвокатът на рускинята. Но куражът и доблестта са факт, защото просто можеше да разпространи комюнике с признанието.

Маша не е първата уличена в употреба на допинг в света на тениса, но ето как реагираха някои от другите. За Андре Агаси знаем от неговата биография как е натопил свой човек от щаба, че приемал амфетамини и че Андре погрешка ги взел с газирана вода. На което от АТР вярват. Или случаят с Ришар Гаске, който, дал положителна проба за кокаин, измисли история, че се целувал с мацка в дискотека, която била смъркала преди това. Отново обяснието е прието като чиста монета и французинът получава само 3 месеца наказание.

Мартина Хингис беше хваната с кока на Уимбълдън през 2007 г. и си понесе наказанието. Но когато с голямо закъснение съобщи новината швейцарката заяви: „Никога не съм вземала наркотици”. Обявяват се за невинни и жертви на грешни имена на препаратите редица спортисти, които попадат под ударите на WADA.

оскари

А Шарапова призна, че е употребявала и поема всички последствия от това. Ударите не закъсняха. Женската тенис асоциация, която дължи голяма част от имиджа си точно на носителката на пет титли от Големия шлем, и фокусира пиар стратегията си около нейните успехи на корта и извън него, де факто не я подкрепи. От "Найки" обявиха, че замразяват договора си с едно от дългогодишните си разпознаваеми лица, докато тече разследването.

Ако мога да си позволя да направя прогноза, то Мария ще бъде наказана, но не за дълго. И това ще бъде малко като предупреждение, че щом най-голямата и най-богатата може да изгърми с допинг, никой не е застрахован. Не, че приемът на забранени вещества в спорта ще спре, но...

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини