Георги Стоименов: Бъдете сигурни, че Григор ще се върне с голяма сила



24-09-2015 10:48 | Tennis24.bg

Георги Стоименов от дълги години е личен мениджър на Григор Димитров, а заради влиянието му върху развитието му често е определян като негов ментор. В последните дни се появи напрежение около неучастието на Димитров в мача срещу Унгария за купа "Дейвис". Той се съгласи да разясни защо се е стигнало до отказа на най-добрия български тенисист да играе в този мач.

Защо Григор Димитров пропусна мача срещу Унгария за купа "Дейвис", който беше може би най-важния за българското участие в купа "Дейвис" в последното десетилетие?
- Всички мачове са важни. Не мисля, че този мач имаше някаква различна важност. Заблуждавате се, ако мислите, че този мач би бил важен за развитието на българският тенис. Напротив. Всички проблеми щяха да бъдат допълнително замазани. Преди време в резултат на развитията през последните месеци се наложи промяна в програмата и подготовката на Григор. Тази програма направи невъзможно участието му в този мач.

Мнозина го обвиняват, че досегашните му участия за България са били само с цел да покрие изискванията за квота за олимпиадата?
- Предполагам, че такъв тип хора имат мисленето, че Григор не обича да играе за България. Това би било абсурдно изказване. Фактите показват, че от 2008 г. Григор е играл за България всяка година с изключение на 2011. Ако погледнете статистиката много малко тенисисти от световно ниво са правили това. Критериите за участие на олимпиада са определени от Международната федерация по тенис (ITF). Дори и според изискванията на институцията, която управлява тениса, Григор е играл достатъчно за родината си. Като допълнение това, че той е участвал в купа "Дейвис", за да има правото да играе на олимпиада за България го намирам за много положително, а не недостатък.

Щеше ли да промени нещо, ако БФТ беше избрала мачът да се играе на твърда настилка, а не на клей?
- Ако федерацията по тенис е очаквала Григор да не играе, то те са направили правилния избор.

В последните дни е актуалната темата за Анди Мъри, който мисли да откаже финалите на АТП за сметка на купа "Дейвис". В отбора на Великобритания също има дисбаланс между силния и слабите играчи. Има ли прилики и разлики в ситуацията с Димитров?
- Това е страхотно от страна на Анди. Евентуално спечелване на купа "Дейвис" е изключително престижно постижение. Една федерация трябва да работи доста усърдно, за да може да достигне до там. Примерът на белгийската федерация също е изключителен. По принцип аналогии не могат да се правят. Джеймс Уърд тази година игра четвъртфинал на "Уимбълдън". Великобритания спечели US Open на двойки. Като допълнение ще кажа, че Григор е играл за България в години, в които Анди не е играл за Великобритания.

Може ли негативната реакция заради мача с Унгария да го откаже да играе повече за отбора на България в купа "Дейвис"?
- Реакцията на ръководството на федерацията във връзка с това неучастие е доста смела и отчаяна. Но тя нямат друг избор. Те трябва да прикрият несъстоятелността си. Не очаквам Григор да откаже участие заради тях, както е ясно, че всичките му участия досега не са заради тях. Григор е институция и това трябва да се разбере.

Изяснете точно какви са отношенията ви с федерацията по тенис? Къде се къса нишката и докъде сте готови на компромиси?
- Григор е професионален тенисист. Ние нямаме допирни точки с федерацията по тенис в България. Купа "Дейвис" е единственото състезание в годината, към което те имат отношение. По това тенисът се различава от другите спортове, например от художествената гимнастика.

Във "Фейсбук" и форумите дори се появиха призиви към феновете да оставят празна залата за демонстративния мач с Гаел Монфис през ноември. Очаквате ли негативна реакция от българската публика?
- На този въпрос мога да отговоря с един негов туит от 29 август... Григор обича България, участва в различни благотворителни програми, подкрепя фондация за деца с увреждания, прави нарочни срещи с български малцинства в чужбина, планира допълнителни благотворителни инициативи, дава уроци на най-добрите ни деца. Хората разбират и виждат всичко това.

Приключи ли окончателно търсенето на новата ракета?
- Отдавна.

Какво беше значението на този проблем за слабата 2015 г. в сравнение с предишната година? Можеше ли да се избегне?
- Проблем с ракетите не е имало и никой не е твърдял подобно нещо. Имало е период на търсене на по-добро решение и усъвършенстване.

Как върви работата с треньора Йохан Йортегрен?
- Григор и Йохан се познават добре. През последните две седмици те бяха в период на усилена подготовка и днес заминават за Куала Лумпур.

На този етап той краткосрочен вариант ли е или има възможност да продължи партньорството и след края на сезона?
- По-скоро партньорството изглежда дългосрочно.

Много играчи избраха за треньори легенди на тениса и това даде отлични резултати. Готов ли е екипът му и има ли намерение да наеме голямо име?
- Голямо име е относително понятие. Ние имаме история с големи имена. Това не винаги е гаранция за успех. Примерите за неуспешни големи имена с определени играчи са много.

Как оценявате сезона му до момента и какво не се получи?
- Сезонът за Григор беше много тежък и от психологическа гледна точка. Имаше различни обстоятелства, които повлияха. Никой от нас не е доволен, но това, което стана не е изключително неочаквано. Най-важното е, че всички основни качества за това Григор да бъде в първите 10 са налице. Бъдете сигурни, че Григор ще се върне с голяма сила.

Какви са целите му до края на 2015 г.? Какво предвижда програмата му за следващата година и каква ще бъде философията при съставянето й?
- Григор ще участва на още няколко турнира и се надяваме да играе добре. Твърде възможно е да пропусне последните два турнира, за да си даде повече време за физическа подготовка за сезон 2016. Този етап е изключително важен за това и целия екип е с тази насоченост. А участията му през 2016 ще бъдат подобни на тази година.

Автор: Георги Филипов, "Дневник"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини