Чичо Тони: Хората са свикнали да виждат само успехите



13-12-2014 00:20

Чичото и треньор на Рафаел Надал - Тони разкри, че неговият възпитаник вече е подновил тренировки за новия сезон. Наставникът е доволен, че Рафа за първи път от шест месеца може да си позволи да се готви без да изпитва болки.

"Втората половина от сезона бе трудна за нас. Той бе в състояние да играе само на три турнира заради травми. Той се справя добре и започнахме тази седмица да тренира нормално. Без да изпитва болка. В следващите седмици ще повишим натоварването," разкрива Тони Надал пред "La Informacion".

Испанецът също така определя "Рафа" като "ветеран" макар да е само на 28, но в същото време не мисли, че краят на кариерата му е толкова близо, колкото различни коментатори прогнозират.

"Хората постоянно говорят колко скоро ще приключи кариерата му, но това не се случва. Рафа е сред най-добрите вече 12 години. Нормално е на 28 години вече да се счита за ветеран. Предпочитам предишната ситуация. Някои могат да са в оптимално състояние между 18 и 28, други от 24 до 34. Аз предпочитам първия вариант. На 18 Давид Ферер не бе толкова добър - някои се развиват по-рано, други по-късно. Така и Рафа на 33 няма да е на най-високо ниво, но това е положението."

Тони Надал счита, че не са нормални периоди, когато най-големите титли се разпределят само между двама души и затова счита получилите се изненади през 2014-а като положителни.

"Анормално е да има такива периоди, в които само двама души се борят за най-важните турнири. Сега е по-оспорвано и това е логично, тъй като много играчи подобряват представянето си. Във всички спортове се получава така. Хората привикват с това да виждат едни играчи да печелят. Аз се наслаждавам на всеки успех на Рафа, защото знам колко усилия са вложени."

През 2015-а треньорът на световния номер 2 отчита, че главният конкурент на Матадора остава Новак Джокович. "Джокович е на 27 и вече е записал името си сред най-добрите. Дори да не постигне нищо повече ще бъде там, а само може да става по-добър. Нека приемем, че неговото е като да кажем, че Кристиано Роналдо е намерил своя път, бидейки по-различен от Марадона и Кройф. Хората са свикнали да виждат само успехите, а това е лош навик. Да печелиш не е лесно, наслаждавам се на всяка победа на Рафаел, защото знам с колко усилия е свързана."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини