Сезон 2014: Равносметката



11-12-2014 22:46

Тенис сезонът през 2014-а приключи и е време за равносметка на случилото се. Безспорно най-големите изненади са свързани с титлите на Стан Вавринка и Марин Чилич в Големия шлем. Колко много може да се промени само за година...

Доминацията на Джокович
За първи път от 2011-а Джокович не спечели първия турнир от Големия шлем, но успя да завърши сезона силно като завърши на върха. Световният номер 1 спечели четири "Мастърс 1000" титли, включително последователно в Индиън Уелс и Маями. През есента записа 17 победи от 18 мача и взе за трети пореден път финалния "Мастърс". Най-добрият в света? ДжО-К.

Серина "спаси" Сезона
Забравете за турнирите от топ 4 за минута и погледнете поредното историческо постижение на 33-годишната американка: Серина Уилямс спечели четири Premier Mandatory турнири и заключителното състезание на WTA(завърши с общо седем титли). За жена, която променя историята с всеки свой удар обаче, титлата от US Open през септември бе един вид спасяване на сезона на фона на невразчните й изяви в останалите турнири от Големия шлем.

Шедьоврите в Мелбърн

След разочарованията си през 2013-а в Мелбърн Стан Вавринка и Ли На стигнаха до своя реванш този сезон. Вавринка бе загубил от Джокович в класически петсетов сблъсък от четвърти кръг, а китайката отстъпи във финала на Виктория Азаренка. Най-добрият момент? Речта на Ли На в церемонията по награждаването (вижте видеото тук).

Ренесансът на Роджър
Какви проблеми с гърба? №8 в света? Всичко това бе заменено с истински "ренесанс" за Федерер, а не мисли за отказване. 33-годишният швейцарец завърши годината под №2, спечели за първи път Купа "Дейвис" и още пет титли, две от които в "Мастърс 1000".

Новата генерация
Чилич. Кей Нишикори. Милош Раонич. Григор Димитров. Това са момчета, за които се говори от години и вече са с водеща роля. Пример затова е историческият финал на US Open между Чилич и Нишикори и достигането до полуфиналите на Уимбълдън на Раонич и Димитров. Тези играчи спечелиха общо 12 турнира през годината. През 2015-а те трябва да вдигнат летвата.

Големите пробиви

С началото на годината Южени Бушар постигна впечатляваща серия до полуфиналите на Australian Open. Тя заедно с финалистката от "Ролан Гарос" Симона Халеп съумяха да приключат сезона в топ 10. Гарбине Мугуруса и Белинда Бенчич също заслужават внимание. Бившата номер 1 Каролина Вожняцки пък записа 28 победи в 35 мача след Уимбълдън и успя да приключи като №8.

Рафа
Той ту се появява, ту изчезва. Така може да се опише 2014-а за Надал, който спечели за девети път "Ролан Гарос", триумфира в Мадрид и взе още две титли. Проблеми с гърба му попречиха в Мелбърн преди и китката да го предаде с началото на втората половина от годината. В края на сезона той се оперира и за премахване на апендицит. Може ли обаче Рафа да се завърне към най-добрата си игра за 2015-а?

Да не забравяме...

През 2014-а имаше толкова много незабравими моменти, нали? Като седмицата в Торонто на Жо-Вилфред Цонга с победи над Джокович, Анди Мъри, Димитров и Федерер. Завръщането на Мъри след травма в гърба и партньорството му с Амели Моресмо. Титлите съответно в Париж и Лондон за Шарапова и Квитова. Пробивът на тийнейджърите Ник Киргиос, Борна Чорич и Сиси Белис, както и шесте "Мастърс 1000" титли на братята Брайън през сезона. Никой не е постигал това нито при двойките, нито на сингъл преди това.

А най-вълнуващото? Всичко започва отново в първата седмица на януари!

Ник МакКарвъл, TennisTV

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини