За създателя на явлението Надал



09-06-2014 10:56

Рафаел Надал е новият-стар шампион на "Ролан Гарос". Испанецът отново изуми всички като за рекорден девети път спечели вероятно най-трудоемкото индивидуално състезание в световния спорт. Надали някой от нас може да осъзнае какви усилия и волеви качества изисква това. На всичкото отгоре този успех бе реализиран по бляскав начин - с победа над най-трудния за Надал противник в лицето на Новак Джокович. А всичко това се случва в една ера, която ще остави неповторим отпечатък изобщо в историята на тениса.

Ето защо световният №1 заслужава всеки един комплимент по свой адрес и е лесно да засипем само него с поредна порция такива. За да се стигне дотук обаче той не е бил сам. Необходимо е да отчетем основната причина за изумителната му кариера. По ирония на съдбата най-важните "стратези" не рядко оставят в сянка. Като такъв може да се определи и случаят с наставника на Матадора - чичо му Тони Надал. Архитектът и създател на "машината от Майорка", който заслужава не по-малко признание за работата си и не е нужно да сме фенове на Рафа, за да го признаем. "Без него аз нямаше да стигна дотук. Той ме изгради като характер," директно признава 14-кратният шампион в турнири от Големия шлем.

Тони Надал поема в свои ръце изграждането на Надал и като спортист, и като човек още от най-ранна възраст(около 3 г.!). Във фамилия, в която има редица спортисти начело с популярния футболист Мигел Анхел Надал. Трябва да отбележим, че тъкмо чичо Тони "помага" на Рафа да избере тениса пред не по-малко любимия футбол. Това е описано и от Джон Карлин в популярната автобиография на големия шампион. "Семейството е от фундаментално значение за успеха на всеки. Невъзможно е да разберем феномена "Надал" без да оценим значението на неговата фамилия," пише британският журналист.

Писателят обръща специално внимание на Тони Надал, чийто "почти военни" методи правят Надал безстрашен. "Ако Тони не съществуваше, то Рафа никога нямаше да бъде играч от такава класа. Вероятно щеше да играе футбол. Невъзможно е да мислим, че единият би бил толкова успешен без другия," категоричен е Карлин. Освен всичко Тони Надал заедно с бащата на Рафа Себастиан отхвърлят оферта от местната федерация Рафа да тренира в Барселона, прекъсвайки образованието си. Те също така не го пращат и в академии в САЩ, а избират сами да се грижат за развитието и подготовката му.

Наставникът на бъдещия шампион има простички правила при своята работа. "Психологията има колосално значение за успехите на състезателите във всеки един спорт. Ако имате устойчива психика, то това е най-важната предпоставка и за добрата физическа форма. Още от детските години на Рафаел аз работех върху психологическата му увереност. Смятам, че това му помага да се справя с проблемите пред него. Това е и факторът изиграл голяма роля за успешното му завръщане след продължителното възстановяване от травма," отчита той от позицията на времето.

Треньорът се опитва да научи Надал и на друго нещо присъщо само на най-добрите специалисти независимо дали става въпрос за индивидуален спорт, или за колективен. Да умееш да печелиш и в случаите, когато имаш проблеми и играта ти не върви - без значение от факторите. "Трябва да приемаш случващото се в живота ти. Лесно е да се справяш, когато всичко е наред, но е нужно да си добре подготвен и за тежките моменти. Винаги съм казвал, че Рафаел вероятно е играчът с най-много победи, играейки слабо. Ето защо заслужава похвала. От друга страна Рафа често не успява да се представи на върха на възможностите си," разкрива треньорът.

Без съмнение Тони Надал е доказан мотиватор и тактик. Специалистът вероятно гледа на тениса като свой друг любим спорт - шахът. В честите пътувания, които целогодишно прави, той постоянно обичал да играе шах онлайн. А изградената от него тенис машина реализира на корта тактики достойни за истински гросмайстори, пред които дори жив гений и природен талант като Роджър Федерер, прекланя глава. Ето защо бих определил Тони Надал като може би най-успешният стратег изобщо в индивидуалните спортове.

Надал-старши е известен и като голям спортсмен, нещо на което е успял да научи и възпитаника си. Във всеки един двубой той е сред малкото треньори, които редовно аплодират добрите изпълнения на опонентите на Рафа. А далеч не може да се каже за много от другите противникови щабове. Също така още от детските години на племенника си Тони Надал му е забранил да чупи ракети, защото мнозина хора по света дори не могат да практикуват тенис, без нужните финансови възможности и Рафа трябва да се научи да цени това, което има.

Той дори е заплашил Рафаел, че ще спре да му помага, ако го види да прави подобно нещо. "Когато беше малък му повтарях, че може да стане добър тенисист, но не искам да го виждам да се държи лошо на корта. Исках да бъда сигурен, че няма да го виждам в такава светлина. Не си спомням да е чупил ракета. Когато си добре възпитан и дисциплиниран умееш да слушаш и признаваш своите грешки."

За Тони Надал роднинската връзка между двамата всъщност му помага да е успешен в дейността си. Той смята, че никой треньор не би могъл бъде толкова откровен със свой клиент, тъй като в крайна сметка е на заплата при него и приема случващото се по различен начин. "Вкъщи в Манакор аз съм чичото. Но щом сме на турнир всичко зависи от мен. Той вече е голям, така че няма нужда да го възпитавам повече. Аз съм открит и щом нещата не вървят, съм директен. Мога да го критикувам и много остро. Част от работата ми е."

Най-известният чичо в световния спорт започва да играе тенис на корт на 14 години, а после обръща повече внимание на тениса на маса и дори е бил шампион на Балеарските острови. Известен е и с това, че далеч не отделя изцяло свободното си време на спортове, а има и много други интереси наред с градинарство, история и философия.

Тони Надал е откровен и по други въпроси. Не крие, че не е вярвал Рафа да бъде толкова успешен, защото смята за много по-талантливи от него други конкуренти като Новак Джокович, Анди Мъри и Ришар Гаске. Тактикът отчита, че не очаква Надал да има дълга кариера и около 30 години тя най-вероятно ще е към края си, тъй като е стартирал много рано.

Без съмнение надали някой сред нас би отказал да има в живота си човек като Тони Надал - умеещ едновременно да ти е опора във важните моменти, но и остро да те критикува. Защото подобно нещо е сред най-ценните в общуването с близките ни хора и само роднинският фактор може да изгради такава симбиоза. Тези личности са единици. Семейство Надал трябва да ни служи за пример. Това обяснява и поведението на Рафа, който явно от малък го е осъзнал. Испанецът при първа възможност споменава роднините си, а след всеки турнир бърза да се прибере сред тях. За разлика от не малка част от другите си колеги-милионери в тениса.

И независимо, че е известен като "човекът създал явлението Надал" чичо Тони обича да казва, че тенисът далеч не е най-важното нещо и подобни определения не го трогват. "И в тениса, и в живота е нужно да можем да признаваме грешките си, трябва непрекъснато да се учим и непрекъснато да работим. Щастлив съм, когато Рафаел играе успешно, но съм още по-щастлив щом го определят като добър човек. За мен това е много по-значимо," по простичък, но много красив начин Тони Надал обобщава мисията на своя живот...

Искрен Минчев, Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини