Безпрецедентен девети триумф за Краля на клея (видео)



08-06-2014 19:02

Рафаел Надал спечели Откритото първенство на Франция за рекорден девети път! Испанецът стана първият състезател с пет поредни титли на "Ролан Гарос" след успех с 3:6, 7:5, 6:2, 6:4 над Новак Джокович в над три часа битка. Благодарение на този триумф Рафа съхранява и първото място в световната ранглиста.

С успеха си в Париж Надал изравни Пийт Сампрас на второто място по общ брой спечелени турнири от Големия шлем - по 14. Така той изостава единствено от Роджър Федерер, който е със 17 до момента. Нещо повече - Надал вече има поне една титла от топ 4 турнирите в продължение 10 години поред.

"В мачове като този всеки гейм е много важен. Да играя срещу Ноле е изключително предизвикателство. Той ме тласка до лимита на моите възможности и да покажа най-доброто, на което съм способен. Сигурен съм, че той ще спечели "Ролан Гарос" един ден.

"Това е един много емоционален ден за мен, но и през целия турнир бе така. Положил съм невероятни усилия, за да стигна дотук, но чрез тениса получих наистина много и бях възнаграден за тях," сподели развълнуваният Рафа в интервю на корта.

"Поздравления за Рафа, който за девети път печели тук. Невероятно игра. Той бе по-добър днес и заслужено спечели. За мен и екипа ми бе много емоционален ден. Искам да благодаря на всички, които ни подкрепяха по време на целия турнир. За мен бе чест да играя на "Ролан Гарос". Голямо благодаря и на всички в щаба ми," сподели вице-шампионът Джокович, който се обърна към публиката на френски.

1 СЕТ

Двубоят стартира с редица равностойни геймове, които предложиха много емоции и качествена игра. При 3:3 Джокович имаше първи трудности, изоставайки 15:30. Стигна се до няколко равенства, но все пак Ноле затвори за 4:3. Първият пробив в двубоя дойде в този момент, след като Рафа прати два пъти форхенда си в аут и изостана 15:40. Последва нов негов пропуск, което се оказа решително. Матадора можеше веднага да върне пробива в деветия гейм, но пак направи непредизвикани грешки от форхенд и Джокович изравни от 15:40 до 40:40. След това той нямаше повече проблеми.

2 СЕТ

По подобен начин се разви и втората част. Началото предложи лесни сервис-геймове и за двамата. Надал първи взе превес за 4:2. Той обаче не успя да го затвърди като изигра много лошо няколко точки, допусна и двойна грешка и Джокович се възползва бързо. Ноле не успя да реализира точка за пробив при 4:4 и малко по-късно бе наказан. Водейки 6:5 Надал заигра страхотно и пак проби - 7:5.

3 СЕТ

Серията на Надал продължи и след разиграване от 22 удара той проби за 2:0. При 4:2 Джокович имаше една точка за връщане на пробива, но Надал се защити чудесно. Седмият гейм продължи над 12 минути, но Надал го измъкна и това се оказа ключово. Разочарованият Джокович игра много слабо и допусна пак да бъде пробит, отстъпвайки с 2:6 третата част.
  
4 СЕТ
Първият по-оспорван гейм бе четвъртият при сервис на претендента Джокович, който изостана с 15:30. Ноле обаче успя да обърне като бе подпомогнат и от две необичайни непредизвикани грешки на Надал. Шампионът в Париж получи първа точка за пробив, водейки с 3:2 като демонстрира чудесна игра в защита. Джокович продължи с грешките и бе пробит. Испанецът допусна колебание, когато трябваше да затвърди преднината си. Той изостана 15:30, а след това загуби изумително разиграване за 15:40. Джокович реализира пробива благодарение на отличен ретур. С аванс 5:4 Надал стигна до първи мачбол, след като обърна гейма от 0:30, а Джокович му подари титлата с двойна грешка.

 




 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини