Преди турнирите в Доха, Шенай и Бризбейн



03-01-2010 20:01 | Станко Димов

Началото на годината носи със себе си и емоциите от старта на сезона в световния тенис. През седмицата борбата в ATP турнирите се подновява със сблъсъците в Катар, Бризбейн и Шенай. Петима от Топ 10 в света ще излязат на корта, а това означава само едно - почивката за звездите в мъжкия тенис приключи. Следващите две седмици ще бъдат от съществено значение за формата на играчите за предстоящото Открито първенство на Австралия.



ТУРНИРЪТ В ДОХА, КАТАР


С огромен интерес се очакват първите сериозни битки на лидерите в ранглистата Роджър Федерер и Рафаел Надал. Двамата ще се появят на корта в Доха, а при успешно представяне ще се срещнат на финал. За последно любителите на тениса наблюдаваха двубой между Роджър и Рафа на турнира в Мадрид през май. Преди няколко дни двамата се разминаха в Абу Даби, след като Федерер загуби мача си срещу Сьодерлинг в полуфиналите. 



ПЪТЯТ НА ФЕДЕРЕР:
Федерер започва авантюрата си в Доха с на пръв поглед лесен мач срещу Оливие Рохус. Най-сериозните препятствия пред Федерер по пътя към трети финал в турнира, са руснакът Николай Давиденко или снажният хърватин Иво Карлович.
В края на миналата година Давиденко изстрада първата си победа над Федерер. Това се случи на полуфиналите на заключителния турнир в Лондон. Преди този мач, Федерер бе спечелил всички 12 сблъсъка между двамата.
Подобна е и статистиката на Федерер от двубоите с Карлович. Швейцарецът има само една загуба (Синсинати 2008) и едва ли се тревожи осбено много от бруталния сервис на Карлович.


ПЪТЯТ НА НАДАЛ:
Само преди няколко дни Рафа спечели първа титла за сезона (Абу Даби) и със сигурност ще започне участието си в Доха с необходимата доза увереност и самочувствие. 2009 завърши ужасяващо за Тореадора от Майорка, който нямаше титла близо 7 месеца.
В Доха пътят на испанеца изглежда сравнително лесен. Най-сериозните опоненти на Надал преди финала се очертава да бъдат Михаил Южни и Виктор Троицки. Южни играе сравнително силно срещу световния номер 1, като само на твърди настилки има цели 4 победи срещу Рафа.
Играта на Троицки е сходна с тази на Южни, но като цяло на сърбинът никога не е бил постоянен в представянето си. Именно заради това смятаме, че и Федерер и Надал трудно ще бъдат спрени по пътя към финала.


ПРОГНОЗА ЗА ШАМПИОН: РАФАЕЛ НАДАЛ



ТУРНИРЪТ В БРИЗБЕЙН

 
Анди Родик се връща на корта тази седмица, след като се възстанови от контузия на коляното. Заради травмата американецът не е играл от октомври. Родик остава големият фаворит за триумф на турнира, а първият по-сериозен опонент на Анди най-вероятно ще бъде на 1/4-финалите срещу Ришар Гаске. Французинът сам се забърка в проблеми миналата година, но сега отново е в играта и определено може да изненада Родик. Сред останалите потенциални кандидати за победа над Родик са номер 4 в схемата Томас Бердих, Юрген Мелцер, Маркос Багдатис, Марди Фиш и Михаел Лодра.
Родик си остава големия фаворит, но да не забравяме, че американецът не е играл от няколко месеца и за него на дневен ред стои да запише няколко официално двубоя, а не да печели титлата.


В другата част на схемата претендентите са ясни - Радек Щепанек и Гаел Монфис. Двамата могат да се срещнат на полуфинал, а определено пътят на чеха до тази фаза на турнира изглежда по-лесен. Крайно време е обаче Монфис да разгърне поне част от огромния потенциал, с който разполага и да се добере до финал. Проблемни пред французина могат да се окажат евентуалните сблъсъци със Сам Куери и Джеймс Блейк.

ПРОГНОЗА ЗА ШАМПИОН: ГАЕЛ МОНФИС



ТУРНИРЪТ В ШЕНАЙ

Битката в Индия ще ни покаже на корта други двама от най-добрите играчи в света - поставеният под номер 1 в схемата Робин Сьодерлинг и неговият подгласник Марин Чилич. Сьодерлинг, който в събота загуби от Надал на финала в Абу Даби, трябва да докаже през новия сезон, че силните игри от 2009 година не са били случайност.

 

 

Най-сериозният проблем пред Сьодерлинг е играта на мрежата. Шведът бележи видим прогрес в този аспект (благодарение на работата с треньора Магнус Норман), и ако продължи да се развива със сигурност ще запази мястото си в Топ 10 в света.
Чилич, без никакво съмнение, е най-обещаващият млад тенисист в момента. Светлините на прожекторите през годината ще светят сериозно върху младия хърватин, ако успее да разгърне потенциала си.

ПРОГНОЗА ЗА ШАМПИОН: МАРИН ЧИЛИЧ




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини