Анди Мъри с втора титла за сезона и №2 в ранглистата



31-03-2013 20:58 | Станко Димов

Анди Мъри спечели турнира от "Мастърс 1000" сериите в Маями. На финала на надпреварата шотландецът се наложи с 2:6, 6:4, 7:6 (1) над Давид Ферер, като по този начин грабна втори трофей за сезона, след успеха в Бризбейн през януари. В края на третия сет Мъри бе много близо до поражение, като при 5:6 дори отрази мачбол.

Мъри започна двубоя колебливо и лесно даде първия сет, но след това успя да редуцира голяма част от грешките в играта си и осъществи пълен обрат.
Освен с цената ан титла, победа на Мъри ще го изкачи и на второ място в ранглистата на АТР, която ще бъде обновена в понеделник. Роджър Федерер пък ще бъде №3.

Това беше 40-и финал в кариерата на британеца, който вече има 26 титли, в това число и 9 от "Мастърс 1000" категорията. Триумфът в Маями ще донесе на британеца и близо $720 000 от наградния фонд, както и 1000 точки за ранглистата. Ферер ще трябва да се задоволи с 600 точки и $350 000.

Двубоят започна отлично за Давид Ферер, който преди първата почивка успя да поведе с 3:0, осъществявайки ранен пробив в подаването на Мъри. За резултата спомогна много и самият британец, който записа нетрадиционно голям брой непредизвикани грешки.

Мъри бе близо до това да сложи край на черната серия и при втория си сервис-гейм поведе с 40:0. Шотландецът обаче загуби концентрация и позволи на съперника си да спечели следващите 5 точки, с което вторият пробив стана факт - 4:0. Въпреки желанието, грешките в играта на Мъри не се изчистваха и втората пауза дойде при резултат 5:0 за Ферер. Какво начало на мача за испанеца!

Точно 30 минути бяха необходими на световния №3, за да вземе гейм в първия сет, чийто изход обаче бе отдавна предрешен и в крайна сметка завърши 6:2 за Ферер. Кратка справка със статистиката показва, че за първата част Мъри е допуснал 19 непредизвикани грешки, срещу едва 8 за съперника си.

В началото на втория сет картината на корта значително се промени. Мъри притисна сериозно съперника си успя да поведе в резултата с 2:1 след пробив. Ферер обаче не се предаде и в осмия гейм достигна до точка за връщане на пробива, което стана факт, след като Мъри прати топката в мрежата - 4:4.

Испанецът обаче заличи с лека ръка целия труд, който положи, за да изравни резултата. Още в ответния гейм Ферер направи няколко досадни грешки и Мъри отново пробив - 5:4, а след почивката със сервис на своя страна изравни резултата в сетовете - 2:6, 6:4.

Решителният трети сет започна с 6 поредни пробива, а първият, който успя да вземе подаването си бе Ферер - 4:3. Малко по-късно обаче Мъри успя отново да пробие и поведе с 5:4. Когато сервираше за мача обаче Мъри се пропука и позволи на Ферер на свой ред да поведе с 6:5. При този резултат испанецът получи и сетбол, но реши да спре в средата на разиграването и да поиска "ястребово око", което не отсъди в негова полза. В крайна сметла Мъри се спаси и докара нещата до тайбрек, където успя да поведе с 4:0 точки, след което довърши съперника си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини