Разговор на висок глас в огледалото вдъхновил Мъри на US Open



31-03-2013 12:56 | Николай Драганов

Тази вечер Анди Мъри може да се изкачи до №2 в света, но дори да загуби финала в Маями от Давид Ферер и да не успее да го стори днес, то едва ли някой се съмнява, че в близкото бъдеще британецът ще бъде на самия връх на ранглистата.

 

Големият си пробив Анди осъществи на миналогодишния US Open, когато най-после, след цели четири изгубени финала, успя да грабне първата си титла от Големия шлем надигравайки драматично с 3:2 сета Новак Джокович.

 

До онзи момент Мъри бе считан за изключително талантлив играч, който обаче така и не успява да бъде на нивото на истинските титани в тениса и губи заключителните битки. Днес самото отношение към него е напълно различно, както са различни очакванията и прогнозите на букмейкърите.

 

Как допусна Джокович да навакса изоставане от 2 сета и да му позволи да влезе в третия в ролята на фаворит и на човекът, който отново ще отнеме мечтаната титла от Мъри? Как успя първата ракета на Великобритания да се измъкне от онзи тежък момент на финала в Ню Йорк? Отговорът на този въпрос е доста любопитен и бе даден от самия Анди в интервю за The Times Magazin.

 

В почивката преди решителния трети сблъсък, Мъри е влязъл в една от тоалетните, където е разговарял със себе си за случващото се, при това на висок глас. 

 

"Бях играл четири финала на турнири от Шлема, в които спечелих само един сет. Където и отивах се движех с прегърбени рамене и поглед надолу. Мисля, че в собствения си ум бях с идеята, че не съм истински победител, докато не спечеля титла от Големия шлем", започна разказа си за тази случка Мъри.

 

"В края на четвъртия сет на US Open бях изключително негативен. Вярата в собствените ми сили бе изключително ниска. Близо до входа за играчите има една малка кабинка с мивка и огледало."

 

"Мислех си: "Защо продължавам да губя тези финали?! Какво ми липсва? Как по дяволите успях да пропилея преднина от два сета?" Не може да се върна на корта с подобно чувство. Щях да изгубя решителния сет преди дори да сме разиграли и една топка."

 

"Никога не съм разговарял със себе си, поне не и на глас. Не е ли това първият признак на лудост? За това тази тоалетна пауза бе доста необичайна за мен. Стоях пред огледалото, а от лицето ми капеше пот и знаех, че трябва да променя това, което се случваше отвън."

 

"Така че започнах да говоря. Да говоря на глас, високо. "Няма да загубиш този мач", казах си. "Няма да загубиш този мач!". Първоначално го направих плахо, но гласът ми ставаше по-силен. "Няма да позволиш да ти се изплъзне и този път! Днес е твоят ден!"

 

"Първоначално се почувствах доста странно, но усетих, че нещо се променя в мен. Бях изненадан от собствения си отговор. Осъзнах, че мога да спечеля."

 

С пробив още в откриващия гейм на Джокович в решителния сет, Анди Мъри успя да постави основата на своя първи голям триумф и малко по-късно спечели сета с 6:2, а с това и мача на "Артър Аш Стейдиъм".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини