Мария Шарапова с титла в Париж и кариерен Голям шлем!



09-06-2012 17:36 | Станко Димов

Мария Шарапова е новата шампионка на Откритото първенство на Франция! На финала тя победи с 6:3, 6:2 Сара Ерани (Италия, №21), като по този начин спечели за първи път трофея от „Ролан Гарос”, което й осигури и мечтан кариерен шлем!

В днешния двубой, както и през целия турнир, Шарапова категорично надигра съперничката си. Рускинята осъществи пробиви в началото на двата сета, като за нито един момент не бе изпусна водачеството в резултата! Титлата е първа за Мария Шарапова в турнир от Големия шлем от 2008-ма година насам, когато тя спечели Australian Open. Другите й успехи в Шлема са от 2004 (Уимбълдън) и 2006 (US Open).

Радостта за Шарапова ще бъде двойно по-голяма, защото от понеделник новата шампионка от „Ролан Гарос” ще излезе еднолично начело на ранглистата на WTA! За Сара Ерани пък остава утехата, че от новата седмица за първи път ще стане част от Топ 10.

Напълно очаквано Мария Шарапова започна по-уверено финалната среща на „Филип Шатрие”. Още от първите минути на корта рускинята стоеше далеч по-добре и започна да нанася удар след удар върху съперничката си. От своя страна Ерани започна смутено, напрежението от големия двубой ясно си личеше, както по лицето, така й най-вече върху играта й. За опитен играч като Шарапова не представляваше проблем да извлече максимума от тази ситуация и за около 15-ина минути игра Маша поведе с 4:0!

Едва в този момент Ерани се отърси от напрежението и започна да играе далеч по-агресивно и най-вече разнообразно, което даде резултат. Италианката върна единия пробив, но за повече в първия сет нямаше време – 6:3 за Шарапова след 36 минути игра.

Втората част започна като първата – с пробив на 0 за Шарапова, който в последствие бе с затвърден. 

Доста по-труден бе следващият сервис-гейм на Маша, в който Ерани стигна до точка за пробив и изравняване на резултата. С два удара по линиите и една непредизвикана грешка, рускинята съхрани подаването си и поведе с 3:1.

Това може би се оказа и последният момент в двубоя, в който Ерани имаше шанс, макар и малък, да стигне до нещо. Още в ответния гейм Шарапова проби за 4:1, което я доближи на два гейма от мечтания триумф. 

Тази кратка крачка бе извървявана от Шарапова и в крайна сметка тя спечели сета, мача и турнира, с което оформи кариерния си шлем.

Благодарение на успеха Мария Шарапова стана третата рускиня с титла в Париж. Преди трофея спечелиха Мискина (2004) и Кузнецова (2009).

ТРИУМФЪТ НА ШАРАПОВА В СНИМКИ!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини