Шарапова е на полуфинал, докосва първото място в света



06-06-2012 16:22 | Станко Димов

Мария Шарапова е само на победа от първото място в ранглистата на WTA. Това стана факт, след като рускинята се класира за полуфинал на „Ролан Гарос”, побеждавайки с 6:2, 6:3 Кайа Канепи (Естония, №23). Двубоят между двете продължи малко повече от час, през който Шарапова тотално владееше инициативата.

Благодарение на победата Маша достига до полуфинал на „Ролан Гарос” за втора поредна година. Ако успее да се класира и за финал, който ще бъде неин първи в Париж, то Шарапова от понеделник еднолично ще оглави и ранглистата, без значение дали спечели или загуби двубоя за трофея.

За да стане това обаче, рускинята ще трябва първо да премине през полуфиналите, където я очаква Петра Квитова (Чехия, №4), която се наложи трудно с 3:6, 6:2, 6:4 над квалификантката Ярослава Шведова (Казахстан).

Двубоят започна със серия от пробиви, която бе прекъсната от Мария Шарапова за 3:1 в нейна полза. Малко по-късно рускинята осъществи втори пробив, за 5:2, след което майсторски затвори сета след точно 35 минути игра.

Големите проблеми на Канепи идваха от нейния сервис, който по никакъв начин не успя да затрудни световната №2. От своя страна пък Маша се представи отлично при начален удар, като спечели 76% разиграните точки след първи сервис.

Началото на втората част даде повече надежди на естонката, която след ранен пробив поведе с 2:0, а след това дори имаше преднина 40:15. Вместо да спечели подаването си и да поведе с 3 гейма аванс, Канепи допусна Шарапова да влезе в серия и не само загуби подаването си, но и следващите няколко гейма. Така от 2:0 за Канепи, резултатът във втория сет изведнъж стана 2:5.

До края на срещата естонката успя да вземе още един гейм, но това се оказа всичко за нея в тазгодишното издание на „Ролан Гарос”.

До момента Шарапова и Квитова двете имат 5 двубоя, като рускинята води с 3:2 победи. Първата си победа над Шарапова Квитова записа във финала на Уимбълдън миналата година.

В началото на настоящия сезон рускинята взе частичен реванш и се поздрави с победа в двубоя на двете на полуфиналите на Australian Open.

Вторият полуфинал в турнира е между Сара Ерани и Саманта Стосър.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини