Гришо остана на косъм от финала (снимки)



27-01-2017 15:56 | Любомир Тодоров

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна драматично на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия.

Поставеният под №15 хасковлия отстъпи в епичен двубой на деветия в схемата Рафаел Надал от Испания след 3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6 след почти пет часа игра на "Род Лейвър Арина" в Мелбърн и завърши след полунощ местно време.

Димитров беше буквално на косъм от 11-ата си поредна победа за годината и исторически първи финал в Големия шлем, след като имаше две точки за пробив за 5:3 в петия сет, но не успя.

Гришо поведе с 40:15 в откриващия гейм при сервис на Рафа, но левичарят от Манакор отрази двете точки за пробив. На свой ред носителят на 14 титли от Големия шлем стигна до два брейкбола в четвъртия гейм. Димитров отрази първия с ас, но при втория беше хванат в крачка при тръгването си към мрежата и испанецът поведе с 3:1. При 5:3 Надал сервираше за сета, поведе с 40:15 и затвори с воле по диагонала. Частта продължи 35 минути.

Димитров показа игра близо до съвършенството и проби именития си съперник на нула за 3:1, а след това и затвърди. В седмия гейм Надал направи рибрейк след две двойни грешки на Гришо. Рафа върна жеста тутакси, като беше пробит след своя двойна грешка. След това българинът сервираше за изравняване на частите. За съжаление обаче Григор изигра отново слаб гейм и левичарят върна и този брейк. В последвалата игра Димитров имаше четири сетбола, но Надал се спаси и взе подаването си за 5:5. В 12-ия гейм хасковлията продължи да търси успеха и след фантастично разиграване стигна до нови два сетбола. При общо петия първата ни ракета ликува, когато Рафа изпрати топката на метър в аут! Това беше осми сет за Григор срещу Надал.

Димитров показа характер и майсторство в третия гейм на третия сет, когато губеше с 15:40, но взе подаването си, за да поведе с 2:1. Но в петия левичарят от Манакор стигна до пробив след две поредни непредизвикани грешки на съперника. Григор реагира незабавно и направи рибрейк за 3:3 при четвъртата си възможност. След 11-ия гейм имаше принудителна пауза, заради медицински проблем с човек на трибуните. След нея Надал взе подаването си на нула и вкара сета в тайбрек.

В него испанецът водеше с 4:2 точки при смяната на половините. Стигна се до 5:5, но след това в дълги разигравания Григор допусна грешки, които донесоха сета на Надал.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПОЛУФИНАЛА

В четвъртата част всеки печелеше подаването си, нямаше точки за пробив и се стигна до нов тайбрек. В него Григор стигна до аванс от 4:2 при размяната на половините. При 6:3 българинът имаше вече три сетбола и реализира втория с отличен сервис!



Заключителния сет започна с маратонски сервис гейм на Димитров, който отрази три точки за пробив, преди да го спечели. Отговорът му беше точка за пробив, която пък Рафа спаси, за да направи после 1:1. След това стъпване на криво предизвика болка у българина, но той продължи да гони всяка топка. В петия гейм Гришо спаси нова точка за пробив, за да поведе с 3:2. В осмия Димитров натисна и стигна до две поредни точки за пробив с цената на скрити мачболи, но Рафа показа световна класа и ги отрази. Веднага след това за съжаление Надал проби. После испанецът сервираше за място на финала при 5:4 и стигна до мачбол. Гришо го отрази с агресивна игра и завършващ смач. При втория мачбол българинът пак се справи с лека подкрепа от мрежата. При третия Димитров изпрати топката в аут и Рафа падна по очи на корта невярващ.

Българинът завърши със 79 печеливши удари, 20 от тях бяха асове, срещу 70 непредизвикани грешки, 5 от тях двойни. Носителят на 14 титли от Шлема Надал записа скромните 45 уинъра и 43 грешки.

 

Григор си тръгва със 720 точки за световната ранглиста, където ще се изкачи до №12 в понеделник. Следващото участие на Димитров ще бъде в София, на турнира на АТР, който започва на 5 февруари. 

 

Ексклузивно интервю с Григор Димитров можете да прочетете в новия брой на сп. "Спринт", който вече е на пазара в цялата страна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини