Валверду: Още сме в началото, но Григор може да вземе титлата



26-01-2017 16:11 | Tennis24.bg

Миналото лято, по време на Уимбълдън, Григор Димитров взе едно решение, което преобърна кариерата му, твърди ESPN. След като загуби в трети кръг от Стив Джонсън, той се срина до номер 40 в световната ранглиста, като така и не успя да реализира безспорния си талант.

 

Но след това се свърза с Дани Валверду – венецуелецът, който спечели уважение като част от екипа на Анди Мъри, преди да напусне и да заработи с Томаш Бердих, а след това, точно преди Уимбълдън – и с Хуан Мартин Дел Потро.

В петък Велведру ще бъде в ложата на Димитров за полуфинала на Откритото първенство на Австралия срещу Рафаел Надал, в който ще се бори за място за мача за титлата.

 

Те се срещнаха за първи разговори в дома на Димитров, който българинът бе наел за Уимбълдън. Валверду изслуша търпеливо какво Григор иска да направи и двамата се захванаха за работа. 25-годишният българин бързо възвърна формата си и се изкачи с 23 места, за да стигне до номер 17 в света.

 

Димитров започна 2017 г. с последователни победи над трима Топ 10 играчи и спечели титлата в Бризбън. След това загуби само два сета, за да стигне едва втория си полуфинал от Големия шлем, след първия – на Уимбълдън през 2014 г.

 

„От самото начало се фокусираме върху силните му страни – сервиса и форхенда, движението му“, каза спецът за възпитаника си след победата с 3:0 сета срещу Давид Гофен. „Ако един играч има арсенал от силни оръжия, около тях можеш да градиш и да наслагваш и друго. Все още работим върху това, така че сме още в първия етап. Надявам се да отработим още няколко неща в бъдеще. Но засега върви добре. Той приема процеса, през който преминаваме. Много е отдаден. Така че за мен всичко е наред“, допълва треньорът.

 

Качествата на Димитров го отличиха още в началото на кариерата му като потенциален шампион от Големия шлем. Той спечели юношеските титли на Уимбълдън и US Open през 2008 г. и с лекия си стил на игра бързо си спечели прозвището „Бейби Фед“ заради приликите си с Роджър.

 

Контузии попречиха на прехода му от юноши към мъже, но когато победи Мъри по пътя си към полуфиналите на Уимбълдън през 2014, изглеждаше, че всичко му се нарежда. Но формата му продължи да криволичи в следващите две години, за да се стигне до сегашното му състояние.

 

Валверду знае всичко за таланта на Димитров. Но не знаеше колко воля има Димитров, колко желае има да се развие физически и психически. „Бях малко скептичен, но се оказа удоволствие да се работи с него. Каквото и предизвикателство да му отправя, той има желание да го приеме. Впечатлен съм от способността му да приема предизвикателства, не само от съперниците си, но и от мен“, твърди венецуелецът.

 

25-годишният българин се слави като добро момче. Но Валверду признава, че Димитров носи и искра огън. „Той го показва. Наистина е безкрайно добро момче, но е повече боец“, казва треньорът.

 

Димитров е спечелил само един от осемте си мача срещу Надал. Една от загубите е точно в Мелбърн, през 2014 г., на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия. Да победиш испанеца на това ниво ще е огромно предизвикателство и ще изисква много. Но той твърди, че е готов.

 

„Чувствам, че имам арсенала да продължа напред, не съм си свършил работата. Гледам към мача в петък. Мисля, че съм подготвен. Мисля че съм готов да измина целия път. Не се притеснявам от това. Уверен съм достатъчно, чувствам се добре физически. Затова просто продължавам напред с увереността, която придобих и от предния турнир. Сега с всеки мач се чувствам по-добре и по-добре. Всичко става естествено“, каза Димитров след мача с Гофен.

 

За всички обаче е ясно, че трудното предстои, но Валверду вярва, че Димитров има способностите да стигне до върха в Мелбърн. „Той го има в себе си. Подготвен е за това. Но като си на корта, излизаш срещу големи имена, в големи мачове. И тогава зависи единствено от него как ще се справи в тази ситуация. Мисля обаче, че е в добра позиция да успее и да го направи“, завършва венецуелецът.

Ексклузивно интервю с Григор Димитров можете да прочетете в новия брой на сп. "Спринт", който вече е на пазара в цялата страна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини