Промяната у Димитров може да го направи шампион в Големия шлем



Промяната у Димитров може да го направи шампион в Големия шлем
Свързани новини
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
26-01-2017 18:45 | Tennis24.bg

Промяната в настроението и играта на Григор Димитров и представянето му в Австралия са сред топ темите в тенис средите. Сайтът Tennis.com също обърна внимание на българина с коментар на Стив Тингър. Ето какво пише анализаторът:

 

Преди всичко изглежда, че Григор Димитров е променил мисленето си. Винаги е трудно да се посочи конкретно какво някой тенисист е променил в играта си, дори когато резултатите му драматично се подобрят. Кордажът, ударите, тактиката, движенията, маниера, изражението на лицето обикновено изглеждат еднакви. Така поне изглежда за страничните наблюдатели и внезапният възход към перфекционизма на Григор Димитров.

 

Само преди две години момчето, някога познато като „Бейби Фед“, излезе от Топ 10 и много фенове обявиха, че е загубена кауза. Той имаше стил, но не и сила, и се превърна в поучителен разказ за пропиления талант. Той бе лидерът на Мекото поколение, което се появи с тежката съдба да остане в сянката на Голямата четворка.

 

Но Димитров спечели първите си 10 мача за 2017 г. – серия, която го изведе до втория полуфинал от Големия шлем в кариерата му (първи след 2014 г.) и включва красиви победи над Топ 20 играчи като Кей Нишикори, Милош Раонич, Доминик Тийм, Ришар Гаске и Давид Гофен. Дори най-закоравелите тенис фенове са развълнувани. Димитров е в най-добрата си форма и играе онзи разнообразен и агресивен тенис, който направи Федерер най-популярния тенисист на тази ера.

 

Какво се промени толкова драстично?

 

Първото ми наблюдение, което не помага много, и е много просто: „Ударите, които преди не вкарваше, сега са „вътре“. В Бризбън и сега, в Мелбърн, Димитров се позиционира за форхенда си по-рано и по-често прави уинъри. Бекхендът му с една ръка, който преди беше като „мекица“, е станал по-стабилен. И на два пъти в Мелбърн – срещу Денис Истомин и Хьон Чун, Димитров се възстанови бързо след загуба на първия сет и се върна, за да спечели в четири сета.

Засега при всички тези признаци на подобрение, причината остава мистерия.

 

Не е като да не го питат за това? „Как точно помъдря?“, го питаха, а той каза: „Мисля, че концентрацията ми е добра. Мисленето ми е там. Присъствам, докато играя мачовете си.“

 

„Присъствам.“ Това е. Като гледаш Димитров през по-голямата част от 2015 и 2016 г., той изглежда като отсъстващ през повечето време. Очите му са празни, тялото ми изглежда се мъчи докато играе тенис. Слабите му резултати не бяха изненада. И дори ако не е по-експресивен от преди, през 2017 г. очите му са живи и походката му е целеустремена отново.

 

Димитров получи своя дял от промени на треньорската въртележка през годините. Бил е в Швеция, Париж, Южна Калифорния. Работил е с хора като Питър МакНамара и Франко Девин. Досега най-доброто му представяне бе с Роджър Рашид – строгият австралиец, известен като голям мотиватор. Изглежда, че кроткият и благ Димитров е имал нужда от някой, който е диаметрално противоположен на него самия, за да го изрита отзад. Този път обаче той успява с треньор като Дани Валверду, който е толкова кротък и мек, колкото него. Противоположностите може да се привличат, но обикновено, в дългосрочен план, тези, които си приличат, работят по-добре заедно.

 

„Сега, когато работя с Дани, е прекрасно да имам някой, с който наистина можем да сме близки и да споделяме много“, каза миналото лято за ATPWorldTour.com Димитров. „Опростяваме нещата, работим върху правилните елементи по начин, който ме успокоява“, допълва той. Според тенисиста това включва дори моменти, в които той играе мач, свършва и сядат някъде, за да обсъдят аспекти на играта му.

 

„Работим много, дори след мачовете. Обръщаме внимание на дребните детайли, няма значение дали е бекхенд крос, или нисък бекхенд. Идеята е да направим всичко по-автоматично и да се отпусна в играта си“, допълва Григор.

„Той е отдаден на това да играе възможно най-добрия тенис, на който е способен. Миналата година имаше проблем да открие собствената си идентичност. Не знаеше какъв тенисист е“, допълва Валверду. Двамата говорят много именно за идентичността на българина. Като дългогодишна млада надежда, спонсориран от „Найк“, в миналото той се опитваше да бъде звезда, а не просто играч, който се опитва да пробие.

 

„Имам различни интереси в много други области. Понякога имам нужда просто да направя крачка назад и да се успокоя, да се оставя на течението“, казва Димитров пред официалния сайт на АТР.

 

Според треньор и играч, той се раздава твърде много на корта. И както често бе казвано за Федерер, Димитров също има твърде много опции. И трябва да се научи да избира правилната в дадения момент.

 

И отново: когато става дума за избора на правилния удар, разликата между Димитров преди и Димитров сега е очевидна. Той използва много слайса от бекхенд и то – все по-ефективно. Върши много работа с форхендите си от средата на корта, когато успее да стигне до такъв. Променя ритъма на сервиса си. Но всичко това не прави кой знае каква разлика в поведението му.

 

Промяната е най-вече в главата ми. Когато треньорът ти казва: „Играй простичко“ ти се отпускаш и започваш да играеш по-инстинктивно. Дори само това е достатъчно за много играчи, за да постигнат развитие и подобрение.

Най-ясно възходът на Димитров може да бъде видян в края на първия сет при категоричната му победа над Давид Гофен в четвърфиналите с 6:3, 6:2, 6:4 – играч, който е с четири места пред него в световната ранглиста.

 

Мачът беше равностоен в първите седем гейма. Разиграванията бяха дълги, което всъщност даваше предимство на Гофен. Но Димитров го удържа. Остана търпелив и принуди съперника си да сгреши. При сервис на Гофен при 3:4 Димитров спечели дълъг гейм при четвъртата си точка за пробив.

 

В това разиграване Димитров имаше няколко шанса да излезе, да направи уинър от форхенд от дъното на корта. Старият Григор щеше да натисне спусъка. Все пак винаги му е казвано, че „да играеш агресивно“ е единственият начин за игра. Вместо това Димитров задържа огъня и отигра няколко мощни, но сигурни топки, като изчакваше по-добра възможност. Гофен сгреши, а Димитров – не му даде шанс да се поправи.

 

Има тънка граница между търпението и пасивността в тениса. Тънка граница между това да използваш силните си страни и да прекаляваш с тях. Димитров се учи как да е на правилната страна на тези граници. Това е сложна, почти невидима промяна, но много вълнуваща. И може би е достатъчна за момчето, известно някога като „Бейби Фед“, да получи нова идентичност: „Шампион от Големия шлем“.

 

Ексклузивно интервю с Григор Димитров можете да прочетете в новия брой на сп. "Спринт", който вече е на пазара в цялата страна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини