Григор Димитров загуби битката с Гулбис (гейм по гейм)



12-03-2014 00:00 | Станко Димов

Григор Димитров загуби от Ърнест Гулбис своя двубой от III кръг на „Мастърс 1000” турнира в Индиън Уелс. Латвиецът се наложи след 2:6, 6:1, 7:5 за над два часа битка.

Като цяло срещата предложи два сета, които преминаха под диктовката на единия от двамата състезатели и оспорвана трета част. В тази оспорвана битка Димитров и Гулбис демонстрираха и няколко страхотни разигравания, които зарадваха местната публика.

Така Гулбис ще има за съперник в IV кръг (осминафинал) Роберто Баутиста-Агут.

Иначе с достигането си до III кръг Гришо защити точките, които спечели в Индиън Уелс миналата година, когато той отпадна именно на тази фаза (загуби от Новак Джокович, тогава №1 в света). Следващият турнир пред него е в Маями от новата седмица.

СНИМКИ: ГРИШО В ИНДИЪН УЕЛС

РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ ГЕЙМ ПО ГЕЙМ:

ПЪРВИ СЕТ:
* Гулбис сервира първи

1:0 - Григор спечели много продължителното първо разиграване в мача и получи аплодисментите на публиката. Печеливш ретур и двойна грешка на Гулбис му донесоха преднина от 40:15. Българинът използва успешно системата "Ястребово око" и в крайна сметка реализира още първия си шанс да пробие.

2:0 - Българинът затваря първия си сервис гейм без никакви проблеми. Той вкара 100% първи начален удар и загуби само една точка.

2:1 - Гулбис печели първия си гейм в мача. Зрителите по трибуните и по телевизията обаче ще го запомнят с изключително триково изпълнение на Гришо, за което той бе награден с аплодисментите на публиката.

3:1 - Димитров продължава да сервира отлично и нямаше никакви проблеми да спечели и този гейм.

3:2 - Гулбис започна уверено и поведе с 30:0. След това обаче не успя да намери първия си сервис и Гришо изравни за 30:30. Латвиецът все пак не допусна нов спад и печели подаването си.

4:2 - Българинът продължи да сервира уверено и поддържа преднината си. В най-интересното разиграване в този шести гейм Гришо спечели с трудно воле на мрежата.

5:2 - Равностоен гейм, в който двамата си размениха по няколко успешни разигравания за 30:30. Гришо бе по-търпелив и дочака нова възможност за пробив след непредизвикана грешка на Гулбис. Димитров дори не се наложи да играе повече, тъй като латвиецът след това допусна двойна грешка. Иначе по трибуните в Калифорния отново има българска агитка, която подкрепя най-добрия ни състезател.

6:2 - За само 28 минути игра Григор Димитров приключва първия сет в своя полза. Той загуби едва пет точки на първи сервис и като цяло бе доста убедителен. Можете да се насладите на едно от най-хубавите му изпълнения тук - https://vine.co/v/Mbzw9JO3grW

ВТОРИ СЕТ:
* Гулбис сервира първи

1:0 - Латвиецът сервира много убедително и без проблеми открива резултата в своя полза.

1:1 - Григор водеше 30:0 след добри изпълнения. След това му бе отсъдена двойна грешка макар повторенията да показаха, че топката не е в аут. Той обаче не поиска "Ястребово око". Гулбис спечели три поредни разигравания и достигна до точка за пробив при 40:30. С хубави сервиси обаче Димитров се измъкна от тази ситуация и изравнява резултата.

2:1 - Гулбис и във втория си сервис гейм за този сет бе много убедителен и не срещна затруднения. В почивката той продължи да спори с главния съдия Мохамед Лайани за негови решения от първата част.

3:1 - Три елементарни грешки от форхенд на Димитров го поставиха в ситуация 15:40. След страхотно разиграване Гулбис заслужи своя пробив и дръпва в резултата.

4:1 -
Без проблеми за Гулбис, който затвърждава пробива. Той продължава да сервира с над 80% първи начален удар и това улеснява задачата му.

5:1 - Няколко добри сервиси позволиха на Григор да поведе убедително с 40:15. След това обаче той допусна три непредизвикани грешки и една двойна, с което загуби подаването си.

6:1 - Гулбис с лекота печели втория сет за 24 минути игра! Победителят в третия сет ще играе с Роберто Баутиста-Агут в осминафиналите.

ТРЕТИ СЕТ:
* Димитров сервира първи

1:0 - Поредица чудесни начални удари и Гришо взе аванс от 40:0. След това той си позволи някои импровизации и загуби две поредни разигравания. Все пак българинът затваря в своя полза.

1:1 - Две поредни грешки на Гулбис доведоха ситуацията до 0:30. Ърнест все пак успя да изравни за 30:30. Последва поредното фамозно разиграване в мача, при което Гулбис сбърка на мрежата воле и се оказа в ситуация 30:40. Той веднага спаси точката за пробив с ас и след това нямаше повече проблеми.

2:1 - Сравнително бърз гейм за Григор. Той допусна някои две леки грешки, но това този път не му попречи пак да дръпне в резултата.

2:2 - Този път Гулбис нямаше никакви проблеми и затваря на 15. Само в третия сет той е с 3 аса.

3:2 - Без първи сервис и благодарение на лековати грешки Григор допусна да изостане с 0:30. Димитров съумя да изравни с уверени изпълнения, но Гулбис получи точка за пробив благодарение на печеливш ретур от бекхенд - 30:40. Григор спаси тази възможност, но след загуби разиграване от 29 удара и последва нов шанс пред Гулбис! Той обаче пак го пропусна, счупи ракетата си на корта и дори я подари на дама от публиката. Българинът не даде повече възможности на съперника и спаси подаването си!

3:3 - Гулбис сервира добре и поведе с 40:15. В този момент Григор спечели две поредни хубави разигравания след мощни форхенди. Последваха още три равенства при 40:40, след което Димитров най-после стигна до шанс за пробив. И то го направи благодарение на чудесно спечелено разиграване. Гулбис се спаси благодарение на началния си удар и след това изравни резултата.

4:3 - Отлични сервиси за Григор Димитров, който отново повежда в този сет.

4:4 - Двойна грешка на Гулбис и ситуацията на корта стана 0:30. Той обаче реагира много добре и с четири поредни хубави изпълнения обърна гейма в своя полза. Григор също можеше да извлече повече в тях, но не съумя.

5:4 - Григор продължи с грешките, включително двойна и изостана 15:30. След това обаче най-младият играч в топ 20 демонстрира устойчивост и с майсторство обърна за 5:4 като е само на гейм от победата.

5:5 - При 0:15 Гулбис извади страхотен късмет с воле, което се отклони в мрежата и не остави шанс на Димитров. След това той бе убедителен и спечели този свой сервис гейм.

5:6 - Гулбис изигра пореден силен гейм и стига до пробив. Той направи няколко печеливши удари и се възползва от пасивната игра на българина. Един сервис гейм го дели от място в следващата фаза.

5:7 - Григор Димитров не издържа на напрежението, продължи да прави повече грешки и не успя да затрудни Гулбис в този последен гейм от мача.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини