Новак Джокович: И Надал заслужаваше титлата



29-01-2012 20:18 | Николай Драгиев

Новак Джокович се наложи да дава пресконференция в 3 часа след полунощ в Мелбърн. Шампионът благодари на събралите се журналисти, че са го изчакали след епичния финал срещу Надал, в който спечели с 3:2 сета.

- Беше ли това най-великата победа в твоя живот?
- Да, засега, да.

Триумфът на Уимбълдън е другата ми най-значима победа, защото винаги съм мечтал да го спечеля.

Този мач обаче е на върха в моята класация, защото играх почти шест часа, което е невероятно, изключително. Това вероятно е най-дългият финал в историята на Големия шлем и това ме кара да се просълзя.

Горд съм да бъда част от историята, част от елитните играчи, печелили този турнир няколко пъти. Чест бе да играя пред очите на Род Лейвър, един от най-великите изобщо. А също и пред 15 000 души, които останаха до 1,30 след полунощ.

- Как успя да спечелиш в тази ситуация?
- Това все пак е финал. Имах доста шансове да приключа мача и в четвъртия сет, но той направи няколко невероятни сервиса и точки като цяло.

Така че той заслужи да стигне до пети сет, в който и двамата имахме своите шансове. Определено тялото ми не функционираше както в началото, но от друга страна знаех че и той не се чувства особено добре на корта.

Опитах се психически да остана в мача, да запазя спокойствие и да успокоя емоциите си. Дори и при 4:2 за него в петия сет, аз играех на предела на възможностите си.

При 4:4 имаше точка 35-40 удара, когато и двамата бяхме на колене след нея. Но има и такива мачове. Аз съм професионалист. Сигурен съм, че и колегите ще Ви кажат същото. Ние живеем за тези мачове и работим затова. Опитваме да посветим живота си на спорта и ситуациите, в които играем 6 часа на финал в Големия шлем.

- Освен проблемите с дишането, имаше ли и други физически проблеми днес и по време на турнира?
- Всичко, което може да си представите. Имам предвид, не си струва да говорим за тези неща. Успях да преодолея всичко и това е най-важното.

Дадохме всичко от себе си, до последната капка енергия, която имахме.

Знаете, понякога е просто въпрос на късмет в някои важни моменти, когато искаш да спечелиш повече от съперника. Беше невероятно.

- Рафа говори за момента, в който се наслаждаваш, страдайки в тези моменти.
- Абсолютно съм съгласен с него. Усещал съм подобно нещо и в други мачове, но нищо не може да се сравни с този. Боли те, страдаш, но се опитваш да раздвижиш краката и да дадеш всичко от себе си в следващата точка. Още една точка, още една точка, още един гейм.

Краката ти кървят, всичко е толкова жестоко, но ти продължаваш да се наслаждаваш на тази болка. Трябва да се съглася с Рафа.

- Съчувстваш ли поне малко на Рафа? Той загуби толкова финали срещу теб.
- Аз също бях в тази позиция преди. Губех редовно в полуфинали и финали от него и Роджър. Знам какво е усещането.

Казах го и на корта - за съжаление може да има само един победител. И двамата дадохме всичко от себе си. Бяхме на 100% и играхме до последно. Няма как да има двама победители. Той също заслужи да е победител тази вечер. Същото щях да кажа и да бях загубил мача.

- Колко време ще почиваш сега?
- Поне 2 седмици.

- Колко важен ще бъде "Ролан Гарос" за теб?
- Много важен. Тази година ще дам приоритет на турнирите от Големи шлем и Олимпийските игри. Това са най-важните ми цели.

Това, разбира се, не значи че няма да дам най-доброто на останалите турнири. Искам да се представя добре в Париж. Никога не съм бил на финал там и имам усещането, че съм готов да го постигна.

СНИМКИ ОТ НЕВЕРОЯТНИЯ ФИНАЛ!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини