"Лудият" Янко Типсаревич пречупи Анди Мъри



24-02-2010 19:52 | Николай Драгиев

Янко Типсаревич нанесе поредния удар върху самочувствието на Анди Мъри. Финалистът от Australian Open оцеля едва до втори кръг на силния турнир в Дубай и очевидно няма да има сили отново да изпревари Рафаел Надал като №3 в света. Шотландецът бе пречупен от мощните удари на Типсаревич и отстъпи след 6:7(3), 6:4, 4:6 2 часа и 30 минути игра. Това е първа загуба за Мъри на турнир от категория "Мастърс 250 или 500" от април 2008 г.

 

От своя страна Типсаревич най-после не се огъна на крачка от победа срещу някое от големите имена. Той пропусна мачбол, но показа много здрави нерви, записвайки най-значимата победа в кариерата си. Интересен факт е, че сърбинът е достигал едва до един финал на АТР до момента.

В първия сет Янко бе брутален при свой сервис. Той спечели 90% от точките на първи начален удар и отчая Мъри, който има един от най-добрите ретури. Още в началото Типсаревич поведе с 5:3 след ранен пробив, но Мъри го върна и докара нещата до тайбрек. Сърбинът поведе с 3:0 и не допусна обрат - 7:3 точки.

Вторият сет започна с пробив за Мъри, който в крайна сметка бе запазен от британеца за 6:4 в негова полза.

Очилатият балканец хич не се притесни от ситуацията. Той проби и дръпна с 3:0 в третата част, въпреки че имаше известни проблеми със своя сервис.

При 3:1 и сервис на Янко, Мъри имаше 5 възможности за пробив, но след размяна на феноменални изпълнения, особено от сърбина, той си запази подаването и поведе с 4:1. Това сякаш бе повратният момент, от който Анди нямаше как да се върне в мача. Сърбинът бе блестящ до момента, в който не получи мачбол при 5:3. След феноменални разигравания Мъри върна пробива - 4:5. Тълпата вече се настройваше за пълен обрат, но не би. Янко се събра и след 30:30 завърши чудесно две топки, възползвайки се от втория си мачбол - 6:4.

В следващия кръг Типсаревич ще играе с Михаил Южни. Руснакът се затрудни с Бьорн Фау от Германия, но го победи с 2:1 сета.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини